muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Koen Dejonghe

Koen Dejonghe geb. Kuurne 1957
Belgisch componist

Koen Dejonghe kwam thuis voor het eerst in contact met verschillende soorten muziek. Hij nam piano- en blokfluitles, begon al snel te improviseren en componeerde korte werken. Op de middelbare school begon hij te experimenteren met popmuziek om zo creatievere muziek te maken. Hij schreef stukken met daarin verwerkt elementen van de klassieke en de popmuziek.

Na de middelbare school ging hij studeren aan het Lemmensinstituut in Leuven, waar hij in 1982 zijn pianostudie- (bij L. Kende) en muziekstudie diploma behaalde. Daarna behaalde hij zijn Hoger Diploma voor kamermuziek in 1986 aan het Koninklijk conservatorium van Antwerpen en won hij een eerste prijs in Fuga in 1990 en compositie in 1994 bij Willem Kerstens.

Hij won verschillende compositieprijzen, in 1990 won hij de eerste prijs in de Muizelhuis Compositiewedstrijd voor kamermuziek met vier stukken voor cellokwartet. Voor zijn Tweede Strijkkwartet won hij in 1998 de Jef van Hoof- prijs en werd hij Laureaat van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten van België.
In 2001 won hij een Award voor de beste orkestratie voor het orkestwerk Jace en zijn Vioolconcerto op de Internationale Compositiewedstrijd van 'Song Expo'.

Dejonghe schrijft voor professionelen en voor amateurs, voor iedere instrumentale combinatie in verschillende stijlen,
zowel tonale als hedendaags klassieke stukken. Hij zoekt contactpunten met een muzikaal verleden die uitgangspunt kunnen worden voor nieuwe ideeën. Uit pop en rockmuziek haalt hij de directheid waarmee deze muziek emotie overbrengt.
Hij streeft ernaar retorische muziek te schrijven, stukken met een hoge graad van expressie, waarbij de communicatie van gevoelens niet inherent is aan een bepaalde muzikale taal. Hij componeert graag voor cross-over projecten in verschillende stijlen. Hij schreef al veel werken voor orkest, solo-instrument, koor en zang.

Koen Dejonghe doceert Praktische Harmonie en Improvisatie aan het Conservatorium van Antwerpen en doceert Harmonie en kamermuziek aan de Muziekacademies van Antwerpen en Sint- Niklaas. Hij schreef verschillende stukken voor zijn studenten en stimuleert ze zelf te componeren.
Tot zijn belangrijkste werken in een eerste periode behoren drie Gezelle-liederen uit 1992, Drie Sonnetten op tekst van Hugo Claus en de orkestballade Sintra uit 1994 en het Tweede Strijkkwartet uit 1997.

Werken op CD uitgebracht: Duo, voor cello en piano; Gezelle liederen; 3 Miniaturen voor klarinet en piano; Tijdingen, voor klarinet, cello en piano; Jace, voor orkest en Vioolconcerto.

Bron: www.sibeliusmusic.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.