muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Klaus HuberKlaus Huber geboren Bern 30-11-1924
Zwitsers componist en pedagoog

muziek aan het conservatorium van Zürich, waarbij hij een graad behaalde in viool bij Stefi Geyer en in schoolmuziek. Van 1947-1955 studeerde hij daar theorie en compositie bij zijn peetoom Willy Burkhard. Van 1955/56 studeerde Huber aan de Staatliche Hochschule für Musik in Berlijn bij Bories Blacher.

Huber was zelf leraar viool aan het conservatorium van Zürich van 1950-60.

In 1959 was zijn internationale doorbraak als componist: De première van de kamercantata Des Engels Anredung an die Seele tijdens de Wereldmuziekdagen van het IGNM in Rome. Het stuk behaalde de eerste prijs voor kamermuziek in de compositie wedstrijd van de Italiaanse IGNM afdeling (juryleden waren onder meer Luigi Dallapiccola en Wladimir Vogel)

Van 1960-63 werkte Huber als leraar muziekgeschiedenis aan het conservatorium van Luzern. In 1961 was de première van Noctes voor hobo en klavecimbel op de Internationale Ferienkurse voor Nieuwe Muziek in Darmstadt.

Van 1961-72 doceerde Huber aan de Musikakademie Basel, vanaf 1964 als leider van de compositie en instrumentatie klassen en vanaf 1968 als leider van de master-class in compositie.

In 1965/69/87 was Huber lid van de internationale jury van de ISCM Wereld Muziekdagen.

In 1966/68/72 was Huber leider van de analyse cursussen en studiebijeenkomsten tijdens de internationale compositie wedstrijden van Stichting Gaudeamus In Bilthoven.

Op uitnodiging van de Sovjet Componisten Vereniging en Constantin Regamey, maakte Huber in de lente van 1968 zijn eerste reis naar de Sovjet Unie, Moskou, Leningrad en Kiew.

In 1969 stichtte Huber het Internationale Componisten Seminar in het Künstlerhaus Boswil (Zwitserland), waarop hij tot 1980 een beslissende invloed had.
In 1970 kreeg Klaus Huber de Beethovenpreis van de stad Bonn voor zijn stuk Tenebrae.

In 1973 kreeg Huber een stipendium van de Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD) in Berlijn. Ook werd hij opvolger van Wolfgang Fortner aan de Staatliche Hochschule für Musik in Freiburg (leider van de componisten klas en van het Instituut voor Hedendaagse muziek).

In 1978 kreeg Huber de Kunstprijs van de stad Basel.

Van 1979-82 was hij voorzitter van de Zwitserse Componisten Vereniging.

In 1984 begonnen zijn internationale activiteiten als gastcomponist.

In 1991 trok Huber zich terug van het doceren in Freiburg en werkt dan alleen nog maar als gast hoogleraar.

Klaus Huber is lid van de Bayerische Akademie der Schönen Künste, van de Akademie der Künste Berlin en van de Freie Akademie der Künste Mannheim, erelid van de ISCM zowel als ere-doctor van de universiteit van Strassbourg.
Hij woont in Bremen en Panicale (Perugia, Italië)

Sinds 1975 worden zijn werken uitgegeven door Ricordi Munich. De handschriften zijn in het bezit van de Paul Sacher Stichting Basel.
Zijn complete verzameling geschriften getiteld Umgepflügte Zeit, zijn uitgegeven door MusikTexte Verlag in Keulen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.