muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Klaus Egge

Klaus Egge geb. Granskera 19-7-1906, gest. Oslo 1979
Noors componist

Klaus Egge studeerde aan het conservatorium van Oslo waar hij in 1929 afstudeerde als organist. Daarna ging hij compositie studeren bij Fartein Valen. In Berlijn studeerde hij in de periode 1937-38 bij Walter Gmeindl.

Zijn muzikale oeuvre is in drie perioden in te delen, ondanks dat bepaalde karakteristieken zoals polyfonie en een sterk ritmische energie kenmerkende elementen zijn van al zijn composities.
Tot 1945 staat volksmuziek centraal als inspiratiebron, zowel in de melodie als in de techniek van de compositie. De ritmische vormen zijn duidelijk geïnspireerd door Noorse volksdansmuziek, gecombineerd met polyfonie en klassieke vormen. De pianowerken Draumkvæsonate en Fantasy in Halling, zijn geschreven in deze periode.

Na de oorlog gebruikte hij een meer universele tonale taal. Hij behield zijn zuivere diatonische lijnen, die gemakkelijk gecombineerd werden met grove dissonanten. Deze periode wordt het best getypeerd door zijn ontwikkeling van een vormveranderings techniek waar het thema voortdurende gedaanteverwisselingen ondergaat. Deze techniek bereikte zijn hoogtepunt bij zijn cello concerto in 1966, waarvan het eerste deel aangeduid wordt als Preludio Metamorfico.

De laatste periode werd gekenmerkt door de twaalftoonstechniek. Dit openbaarde zich voor het eerst in de Symfonie No. 4 Sinfonia sopra BACH-EGGE op 30, geschreven in opdracht voor het Detroit Symphony Orchestra in 1967. Hij gebruikte toonreeks technieken in Symfonie No. 5, een piano concert en een blaaskwintet uit 1976.

Hij wordt als een van Noorwegens belangrijkste symfonische componisten beschouwd van de vooroorlogse periode. Onder zijn belangrijkste werken zitten vijf symfonieën, 3 pianoconcerten, een vioolconcert en een celloconcert, kamermuziek, w.o. een srtijkkwartet, een pianotrio, twee blaaskwintetten, een vioolsonata en verschillende pianowerken. Hij was ook een belangrijk vocaal componist van liederen en koorwerken, w.o. a capella, met piano en met orkest. Een belangrijk koorwerk o.a. Sveinung Vreim, geschreven voor solisten, koor en orkest. Zijn werk werd zowel in Europa als in de USA vaak opgevoerd.

Egge was een belangrijke figuur in het Noorse culturele leven en bekleedde verschillende bestuursfuncties in muziek organisaties en andere Noorse culturele instellingen. Hij kreeg ook meerdere onderscheidingen.

Bron: MIC


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.