muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Klarinet

houten blaasinstrument.

De klarinet werd voor het eerst rond 1690 door Johann Christoph Denner gebouwd en raakte in het midden van de 18de eeuw geleidelijk in gebruik.

Dit houten blaasinstrument bestaat uit vijf delen: mondstuk, verbindingsstuk, bovenstuk, onderstuk en beker.
Het uit een enkel rietblad bestaande mondstuk wordt door de klarinettist in de mond gebracht. Door het krachtig aanblazen van de speler wordt het rietblad in trilling gebracht.
Gelijk onder het mondstuk bevindt zich een tussenstuk, dat geen zijgaten heeft.
Het bovenstuk heeft gaten en kleppen, die met de linkerhand moeten worden bediend; de toongaten en kleppen van het onderstuk worden door de rechterhand bediend.
De 10 cm lange beker loopt conisch toe tot een doorsnede van 8 cm. De klarinet behoort tot de familie van de transponerende instrumenten.

Met de notatie is dus voorgeschreven, welke kleppen moeten worden bediend; de werkelijke toonhoogte is echter niet aangegeven. Daar een bepaalde genoteerde toon altijd dezelfde greep vereist, is het mogelijk alle instrumenten van de klarinettenfamilie te bespelen.

Men onderscheidt bij de klarinet vooral drie varianten, die veranderingen in klank met zich meebrengen.
De meest gebruikte klarinet is de bes-klarinet; deze is 67 cm lang en klinkt een hele toon lager dan genoteerd staat.

De enige niet-transponerende klarinet in C heeft een lengte van 60,5 cm en heeft een hardere klank; de 71 cm lange klarinet in A met een donkerder, wekere klank transponeert een kleine terts naar beneden.

Tot de klarinettenfamilie behoort ook de bassethoorn. Een van de eerste componisten, die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de klarinetliteratuur, is Wolfgang Amadeus Mozart. Hij schreef o.a. een klarinetconcert en -kwintet

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.