muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Klaas de Vries

Nederlands componist, geboren op 15 juli 1944 in Terneuzen.

Klaas de Vries is een van de stichters van de Rotterdamse School. Klaas de Vries (geb. 1944) wordt beschouwd als een van de vooraanstaande eigentijdse Nederlandse componisten. Onder zijn belangrijkste werken is het scenisch oratorium A King Riding waarvoor hij in 1998 de Matthijs Vermeulenprijs ontving. Het werd gecreëerd in 1996 door De Munt in het kader van het KunstenFestivalDesArts.

Zijn werken werden in binnen- en buitenland uitgevoerd door o.a. het ASKO en Schönberg ensemble (Eclips) o.l.v. Reinbert de Leeuw, het Concertgebouw Orkest, het Residentieorkest, het Nederlands Saxofoonkwartet (Twee Koralen, 1982), het Noordhollands Philharmonisch Orkest (de orkestratie van Sub nocte per umbras werd door dit orkest in 1992 voor het eerst uitgevoerd), Holland Symfonia en het Rotterdams Philharmonieorkest, alsmede door diverse solisten zoals o.a. Harry Sparnaay, Walter van Hauwe, Ellen Corver en Janine Jansen.

Hij studeerde van 1965 tot 1972 piano en compositie aan het Rotterdams Conservatorium en vervolgde zijn studie compositie onder Otto Ketting aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

1967 eerste compositie wordt gepubliceerd: Three pieces for Wind Quintet

In de jaren '70 was De Vries gedurende enige seizoenen programmeur van de STAMP-concerten in Rotterdam.
Van 1972 tot 1981 was hij leraar theoretische vakken aan het Twents Conservatorium.

1974 compositieprijs Koninklijk Conservatorium Den Haag als leerling van Otto Ketting
Nadat hij in 1974 de prijs voor compositie behaalde, studeerde hij nog enige tijd bij Milko Kelemen in Duitsland.

Bewegingen (1979), oorspronkelijk geschreven voor het ASKO Ensemble, wordt door verschillende orkesten en ensembles regelmatig in binnen- en buitenland gespeeld.

Sinds 1979 is hij docent analyse, instrumentatie en compositie aan het Rotterdams Conservatorium en de belangrijkste grondlegger van de Rotterdamse School.

Samen met mededocent Peter-Jan Wagemans richtte hij in de jaren '80 de stichting Unanswered Question op die uitvoeringen van nieuw werk van de compositieafdeling realiseerde in Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Utrecht.

In 1984 ontving Klaas de Vries de Matthijs-Vermeulenprijs 1983 voor zijn compositie Discantus, geschreven voor het Nederlands Studenten Orkest.

1985 lid jury ISCM in Amsterdam
1990 gastdocent aan het Conservatorium in Groningen
1991 gastdocent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag
1991 gastdocent bij Ars Musica, België
1992 lezingen in oktober in Sofia, Bulgarije

Tijdens het Holland Festival 1996 ging in het Amsterdamse theater Carré zijn "scenisch oratorium" A king, riding in première.
In 1998 ontving hij wederom de Matthijs-Vermeulenprijs voor A king, riding en Interludium voor strijkorkest, dat in 1996 werd uitgebracht als coproductie van het Holland Festival en het vermaarde Brusselse operahuis 'La Monnaie'.

In 2000 componeerde De Vries Antagonistische ode, een opdracht van het Nationaal Jeugd Orkest voor de concertserie Symphonic Variations of Europe.

Hij werkt aan een compositie op tekst van Paul Celan in opdracht van het RIAS-Kammerchor Berlin, een werk dat zijn eerste uitvoering zal beleven in de Philharmonie in Berlijn.

De Vries woont met zijn vrouw, de zangeres Gerrie de Vries, en twee kinderen in Bussum.

Compact discs
Toccata Americana New sight and sounds for harpsichord HGM CD 02
Areas, Bewegingen, Follia, Discantus, Phrases CV 25
Diafonía, la Creación, ... Sub nocte per umbras ... , De Profundis CV 34
Murder in the dark NM Classics 92038
Pianoconcerto NM Classics 92108
Berceuse GLOBE GLO 5126

Bij wijze van 'credo' een kort citaat uit een essay van Jorge Luis Borges, waarbij het gevoel van herkenning zó groot is, dat ik denk ermee te kunnen volstaan. 'Muziek, staten van geluk, mythologie, gezichten gevormd door de tijd, bepaalde schemeringen en bepaalde plekken willen ons iets zeggen, of hebben iets gezegd dat ons niet had mogen ontgaan, of staan op het punt ons iets te zeggen; die op handen zijnde onthulling, die zich niet voltrekt is, misschien, de esthetische werkelijkheid.'

Het hoogste ideaal dat je kunt bereiken is: iets nieuws laten horen dat in feite al lang bekend is.

Websites: catalogus.donemus.nl,

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.