muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kiri Te KanawaDame Kiri Janette Te Kanawa geboren Gisborne 6-3-1944
sopraan uit Nieuw-Zeeland

Dame Kiri Te Kanawa is een internationaal befaamde operazangeres uit Nieuw Zeeland. In 1981 was Kanawa over de hele wereld te zien en te horen door zo'n 600 miljoen mensen, toen ze Handel's Let the Bright Seraphim zong tijdens het huwelijk van Charles, Prins van Wales en Lady Diana Spencer.

Te Kanawa werd geboren in Gisborne op Nieuw Zeelands Noord Eiland. Ze is van zowel Maori als Europese afkomst maar er is weinig bekend over haar biologische ouders, aangezien ze als kind geadopteerd werd door een Ierse moeder en een Maori vader. In haar tienerjaren en vroege twenties, was Te Kanawa een popster en trad ze op als entertainer in clubs in Nieuw Zeeland.

Ze werd opgeleid in opera zang door Dame Sister Mary Leo, die Nieuw Zeelands meest bekende opera coach was. Kiri Te Kanawa begon haar carrière als mezzo-sopraan, maar ontwikkelde zich later tot een sopraan. Haar opname van de Nuns' Chorus van de Strauss operette Casanova was Nieuw Zeelands eerste gouden plaat.

Nadat zij de John Court Aria Prize en de Mobil Song Quest gewonnen had, werd Kiri direct een ster in Nieuw Zeeland en werd zonder auditie aangenomen om te studeren aan het London Opera Centre in 1965.

Nadat ze in weinig bekende opera's als Le Roi l'a dit van Delibes en The Inquisitive Woman van Wolf-Ferrari opgetreden had, kreeg Kiri Te Kanawa kritische lof als Idamantes in Mozart's Idomeneo. Kort daarna kreeg zij een driejarig contract als een junior principal aan Covent Garden.

Kiri Te Kanawa kreeg internationale aandacht toen ze de rol van Xenia in Boris Godunov en de Gravin in Le Nozze di Figaro zong. Na wereldwijde celebrity status bereikt te hebben, werd Kiri een 'Officer of the Civil Division of the Most Excellent Order of the British Empire', een eer die later verkocht werd op een politieveiling voor 500 pond om geld in te zamelen voor voor de Mitchum Amateur Boxing Association.

Na haar successen in Covent Garden, maakte Kiri Te Kanawa haar debuut in de Metropolitan Opera als Desdemona in Otello (als vervangster voor een zieke Theresa Stratas). Haar andere optredens omvatten onder meer Fiordiligi in Cosi fan tutte, Arabella in Arabella, Rosalinde in Die Fledermaus, Violetta in La Traviata, Tosca in Tosca, Pamina in Die Zauberflöte en, vooral, haar talrijke optredens als Donna Elvira in Mozart's Don Giovanni.

Nadat Kiri Te Kanawa opgetreden had in 1981 tijdens het huwelijk van Prins Charles in St. Paul's cathedral, werd ze het daaropvolgende jaar tot Dame of the British Empire benoemd door Queen Elizabeth II.

Te Kanawa trouwde met Desmond Park, die ze had ontmoet op een blind date, op 30 augustus 1967 in Auckland. Het echtpaar adopteerde twee kinderen. Ze sheidden in 1997.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.