muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kim Wilde

Britse zangeres.

Kim Wilde werd geboren als Kim Smith in Chiswick, West-Londen als eerste kind van Marty Wilde, bekend rock 'n' roll-zanger in de jaren '50 en Joyce Baker, die deel uitmaakte van de Vernons Girls.

Ze verhuisde met haar familie naar de provincie Hertfordshire toen ze negen jaar oud was, en ging naar Presdales School, Ware, waarna ze naar de kunstacademie in St. Albans ging.

Ze tekende een contract bij Mickie Most's RAK Records in 1980 nadat ze was ontdekt als zangeres en popster tijdens het zingen van achtergrondvocalen bij een opname van haar broer. Haar eerste single, "Kids in America", werd uitgebracht in januari 1981. Het was meteen een groot succes, nummer 2 in de Engelse singles hitparade en top 5 in heel Europa. In Amerika bereikte de single een jaar later nummer 25 in de Billboard Hot 100, en aan het eind van het jaar stond het op nummer 85 in de year-end Hot 100 chart voor 1982.

Het debuut-album Kim Wilde werd later in 1981 uitgebracht en bracht nog twee hits voort: Chequered Love en Water On Glass.

In '82 scoort Kim Wilde nog een monsterhit: 'Cambodia'. Op dat moment heeft Kim Wilde al méér platen verkocht dan haar pa deed in z'n hele carrière. Terwijl in Engeland de single 'View from a bridge' het doet, scoort Kim Wilde met 'Kids in America' een top 30-hit in Amerika.

In mei 1982 ligt het 2de album er: 'Select'. Een jaar later album 3: 'Catch as Catch can'. 't Is wat rustiger geworden voor Kim Wilde. Toch scoort Kim Wilde nog met nummers als 'Love Blonde' en 'The Second time' in '84. Dat jaar verschijnt ook album 4: 'Teases and dares'.

Kim nam nog twee albums op voor RAK Records, waarna ze bijtekende bij MCA Records in de zomer van 1984. Tot dan toe was het merendeel van haar songs geschreven door haar vader Marty en haar broer Ricki Wilde, maar Kim begon nu ook zelf te schrijven en componeren.

De zes albums voor MCA bevatten hits zoals Another Step (Closer To You) (een duet met Junior), You came, Never Trust A Stranger, Four Letter Word, If I Can't Have You (een cover van het Bee Gees nummer uit de film Saturday Night Fever) en een cover van de Supremes classic You Keep Me Hangin' On - Kim's eerste Amerikaanse nummer 1 hit in 1987.

Kim won in 1983 de Best Female Vocalist Award tijdens de jaarlijkse uitreiking van de British Phonographic Industry Awards en grote hoeveelheden zilveren, gouden en platina albums over de hele wereld. Kim heeft vijf solo tournees gedaan en heeft als 'special guest' van Michael Jackson (1988) en David Bowie (1990) opgetreden.

In totaal verkocht Kim wereldwijd meer dan 7 miljoen singles en meer dan 12 miljoen albums, waardoor ze nog altijd Engeland's best verkopende solo zangeres aller tijden is.

Na de geboorte van haar twee kinderen studeerde ze tuinbouw en presenteerde ze een tuinprogramma op de Britse televisie

Zie voor meer informatie de bronnnen: wikipedia.org/wiki/Kim_Wilde en www.lyonpartners.nl/kim_wilde

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.