muziekbus
Dit artikel is 19-04-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kazimierz Serocki

Pools componist en pianist, geboren Torun 2 mei 1922, gestorven Warschau 9 januari 1981

biografie
Kazimierz Serocki studeerde aan de Staatshogeschool voor muziek in Lódz, compositie bij Kazimierz Sikorski en piano bij Stanislaw Szpinalski. Hij voltooide zijn studies in 1946.

Hierna gaat Serocki naar Parijs om daar verder te studeren, compositie bij Nadia Boulanger en piano bij Lazare Lévy, die hij voltooit in 1948.

In de periode 1946-1951 treedt Serocki veel op concertpianist, zowel thuis als in het buitenland.

Sinds 1952 concentreert hij zich geheel op het componeren.

Serocki heeft een aantal Poolse en buitenlandse prijzen gewonnen, waaronder verscheidene Staatsprijzen; onder meer in 1952 voor zijn muziek bij de film Youth of Chopin. Hij ontving ook een prijs in 1959 tijdens de Unesco wedstrijd voor zijn Sinfonietta en in 1963 voor zijn gehele oeuvre de prijs van de Minister van kunst en cultuur.

In 1949 is Serocki samen met Tadeusz Baird en Jan Krenz een van de oprichters van Groep '49, een componistengroep gewijd aan avant-garde muziek en samen met Tadeusz Baird behoort hij in 1956 eveneens tot een van de oprichters van het Internationale Festival voor Hedendaagse Muziek 'Herfst van Warschau' (Warszawska Jesien).

Het meest talrijk in zijn oeuvre zijn de symfonische werken, waarin hij de potentie van de orkestinstrumenten onderzoekt, ze daarbij op een nieuwe manier behandelend, vanuit zowel een formeel (ad libitum) als een technisch (dramatisch verhaal) standpunt.

Van groot belang zijn Kazimierz Serocki's zangcycli (met piano en orkest) geschreven op de gedichten van Gazczynski, Rózewicz en Przybos.
Serocki componeerde eveneens muziek voor de films Youth of Chopin, Krzyzacy, Potop en vele anderen.

En uitstekend werk van Serocki is Niobe voor twee reciterende stemmen, gemengd koor en orkest. Het is een zetting van een gedicht door K.I. Galczynski. Voorts componeerde hij Eyes of Air, voor sopraan en piano, Swinging Music voor orkest en Fantasmagoria voor piano en percussie.

website:
. www153.pair.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.