muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kate-&-Anna McGarrigle

De tweetalige Canadese folkzusjes McGarrigle dreigden even uit te groeien tot wereldsterren, toen hun titelloze album verscheen in 1975. De critici kozen het album tot beste van het jaar en de single Complainte Pour St. Catherine werd ook in Nederland een grote hit. Hun muziek bleek uiteindelijk niet voor de massa bestemd maar binnen de folkwereld bleven ze een grote naam. Die Franstalige singlehit was toen nog een uitzondering op een overwegend Engelstalig album.

Album The McGarrigle Hour - uitgebracht op 5 februari 1999
The McGarrigle Hour zou je een reünie kunnen noemen van de mensen die aan het debuutalbum van Kate & Anna meewerkten in 1975. Behalve producer Joe Boyd en zus Jane werken ook Kate's voormalige echtgenoot Loudon Wainwright, zoon Rufus, dochter Martha, Anna's man Dane Lanken, Emmylou Harris en Linda Ronstadt mee aan dit album. Naast sober gearrangeerde eigen composities en traditionals brengt dit gezelschap niet altijd even geslaagde uitvoeringen van nummers van Cole Porter en Irving Berlin ten gehore. Aan de songs werd een stevig portie folk en cajun toegevoegd. Tot de leukste nummers behoren Schooldays waarop zij klinken zoals de Mama's & Papa's in de jaren '60, Jesse Winchesters Skip Rope Song en Alice Blue Gown, een liedje dat in mijn jeugd voorbij kwam als Het Bloesje Van Lichtblauwe Zij. Kate schittert in het kampvuurliedje Talk To Me Of Mendocino.

Album La Vache Qui Pleure - uitgebracht op 11 maart 2004
Op het album La Vache Qui Pleure, hun negende, zijn voor de eerste maal sinds het veelgeprezen French Record (1992) uitsluitend liedjes in de Franse taal te horen. La Vache Qui Pleure heeft een overwegend akoestisch geluid (piano, gitaar, banjo), slechts af en toe zijn er invloeden uit de rock te ontdekken. De hoofdrol is zoals altijd weggelegd voor de prachtige stemmen van de zusjes, die vooral in de harmonieën uitblinken. Kate & Anna McGarrigle hebben zich de traditionele folk eigen gemaakt en er vervolgens een geheel eigen draai aan gegeven. Ook op hun negende album stelt het resultaat niet teleur.

Websites: www.folkforum.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.