muziekbus
Dit artikel is 10-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kaseko

Surinaams-creoolse popmuziek.

Kaseko is vrolijke Surinaamse dansmuziek voortgekomen uit de traditionele Surinaams-creoolse kawina muziek, zoals die begin 1900 door Creoolse straatmuzikanten in Paramaribo wordt gespeeld.

In de Surinaamse popmuziek bestaan veel mengvormen van (traditionele) creoolse of Hindoestaanse muziek met westerse en Caribische invloeden. Zo zijn kaseko en paramaribop voorbeelden van Surinaams-creoolse popmuziek en is hindipop een Hindoestaanse muziekvorm met westerse en Caribische invloeden.

Kawina is creoolse volksmuziek ontstaan in 1863 na de afschaffing van de slavernij. Het heeft raakvlakken met de gospel in het meerstemmige vraag en antwoord spel maar wordt begeleid door allerlei typisch Surinaamse percussie zoals de Skratsjie. Kawina is echte dans- en amusementsmuziek. De teksten gaan over het dagelijks leven, bijvoorbeeld over de relaties tussen man en vrouw.

Er werden twee elementen van de kawina overgenomen: het zingen volgens roep- en antwoordpatroon (call and response) en het gebruik van percussie-instrumenten.

De skratsjie
Het belangrijkste percussie-instrument is de skratsji, bestaande uit een grote trom/pauk (membrafoon) met daarop een bekken (idofoon). Deze geeft het basisritme aan. Dit instrument heeft als naam Skratji (Schraag) omdat het veelal op een houten rekje wordt geplaatst, maar wordt ook veelal op de buik gedragen. Het is karakteristiek voor de kaseko muziek, waar de skratsji het basisritme aangeeft.

Bij gebruik van de skratsji als grote trom in combinatie met een tuba (Koprotu) als bas ontstaat een kaseko stijl die "Bigi Poku" oftewel letterlijk vertaald grote muziek wordt genoemd, mogelijk als begrip afgeleid van de gebruikte (grote) pauk.

Tussen de jaren twintig en veertig leidden invloeden uit de New Orléans jazz ertoe dat men bij de uitvoer van Surinaamse volksmelodieën simultaan improviseerde op de koperen blaasinstrumenten. Het typerend roffel patroon op de snaartrom werd gecontrasteerd door losse, variërende slagen op de basdrum. Deze 'bigi poku' werd op volkse dansfeesten ook gespeeld door leden van de Militaire Kapel buiten diensttijd.

Na de Tweede Wereldoorlog werd deze muziekvorm sterk beinvloed door de Latijns Amerikaanse muziek en calypso, hetgeen resulteerde in een nieuwe Surinaamse muzieksoort die algemeen kaseko werd genoemd en snel populair werd.

De percussie-instrumenten worden door de invloed van rock en popmuziek aangevuld met westerse popinstrumenten, zoals een elektrische gitaar, een basgitaar en een drumstel. Ook nam het gebruik van het electrisch orgel toe.

Binnen de kaseko zijn er verschillende stijlen. Zo speelt de groep Sabaka bijvoorbeeld een traditionele vorm van kaseko. Een groep als Yakki Famiri gebruikt veel Caribische (salsa) invloeden.

Paramaribop, een mengvorm van jazzmuziek met Surinaams- creoolse invloeden, is dansmuziek en wordt bijvoorbeeld gemaakt door de band Fra Fra Sound.

Websites:
. www.popinstituut.nl
. www.culturebeats.nl
. www.suriname.nu
. www.ronaldsnijders.nl
. www.kaseko.org


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.