muziekbus
Dit artikel is 06-02-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Karlheinz Stockhausen

Karlheinz Stockhausen (22 augustus 1928 in Mödrath bij Keulen, Kürten 5 december 2007) Duitse componist.
Stockhausen behoort tot de meest vooruitstrevende Duitse componisten, die door vernieuwing van het klankmateriaal de expressiemogelijkheden van de muziek pogen uit te breiden.

Stockhausen was leerling van Frank Martin en Olivier Messiaen, en hield zich intensief bezig met de stijlrichting van de musique concrète, waar hij bij Pierre Schaeffer in Parijs mee in aanraking kwam.

In 1963 werd Stockhausen leider van de studio voor elektronische muziek bij de WDR in Keulen. Op de Wereldtentoonstelling in Osaka in 1970 dirigeerde hij in het Duits Paviljoen eigen werken. Van 1971 tot 1977 was hij hoogleraar compositie aan de Hogeschool voor Muziek te Keulen.

Karlheinz Stockhausen begon als serialist (muziektechniek ontstaan uit de twaalftoonstechniek waarbij alle parameters van de muziek in reeksen worden geordend), naar het voorbeeld van Pierre Boulez en Karel Goeyvaerts.

Hij experimenteerde voort en exploreerde volledig nieuwe klankdomeinen. Toen brak hij met het verleden. Hij evolueerde naar meditatieve schrifturen, intuïtieve structuren en open vormen.

Bij zijn strikt elektronische werken betrok Stockhausen steeds meer buitenmuzikale elementen en kwam zo tot een unieke vorm van muziektheater. Zijn centrale levenswerk is de cyclus Die sieben Tage der Woche ofwel Licht, waarbij iedere dag van de week wordt weergegeven door een avondvullende opera. Stockhausen begon het werk in 1977 dat hij in 2005 voltooide en dat 29 uur duurt.

Na het voltooien van licht begon hij aan een nieuw groot project te werken, onder de titel Klang zullen de 24 uren van een dag in 24 composities voor verschillende bezettingen uitgevoerd worden.

Hij componeerde voor zeer uiteenlopende groepen instrumenten. Stockhausen wordt beschouwd als de belangrijkste hedendaagse componist door zowel zijn werken als zijn muziektheoretische geschriften. De meeste avant-gardistische componisten zijn bij hem in de leer geweest.

Na een kort maar hevig ziekbed overleed op 79-jarige leeftijd Karl Heinz Stockhausen op 5 december 2007 in zijn woonplaats Kürten.

Andere bekende composities: Kontra-Punkte (1952-1953); Gesang der Jünglinge im Feuerofen (1955-1956); Zyklus (1959); Kontakte (1960); Mixtur (1964); Hymnen (1966-1969); Stimmung (1968); Für kommende Zeiten, 17 Texte zur intuitiven Musik (1969-1970); Inori (1973-1974).

10 oktober 2008 - Opening Karlheinz Stockhausen Studio in Koninklijk Conservatorium
Het Koninklijk Conservatorium herdacht op vrijdag 10 oktober 2008 de in 2007 overleden grootste muzikale vernieuwer van de 20ste eeuw, componist Karlheinz Stockhausen.

Om deze geniale componist, die zoveel betekende voor het Nederlandse muziekleven, te eren en blijvend in onze herinnering te houden, wordt de elektronische studio I van de afdeling Compositie herdoopt tot de 'Karlheinz Stockhausen Studio'. In het bijzijn van Stockhausen's levensgezellin (en oud KC studente) Kathinka Pasveer wordt de Karlheinz Stockhausen Studio geopend. Het bijzondere van deze studio is dat zij o.a. is uitgerust met een prachtige verzameling analoge apparatuur zoals Stockhausen die al gebruikte in de jaren zestig en zeventig.

De initiatie van de studio wordt via een live video verbinding uitgezonden in de nabij gelegen Kees van Baarenzaal. Dit gebeurt tijdens een concert waar tevens het evocatieve Klavierstück IX wordt vertolkt door pianiste Teodora Stepancic. Voorts beleeft het laatste elektronisch werk van Stockhausen, 'Cosmic Pulses' haar Nederlandse première. 'Cosmic Pulses' is een monumentaal elektronische compositie die tot klinken komt door een prachtige speakeropstelling in de Kees van Baarenzaal.

Ten tijde van het KC directeurschap van Jan van Vlijmen ontstond er in de jaren tachtig een hechte relatie tussen Karlheinz Stockhausen en het KC die onder meer resulteerde in het spraakmakende Stockhausen project dat de hele conservatoriumgemeenschap weken in de ban hield. Stockhausen gaf onnavolgbare lezingen, repeteerde, analyseerde en danste zo nodig zijn eigen choreografie uit delen van zijn opera 'Licht', waar hij toen aan werkte.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.