muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Karl Weigl

Oostenrijks componist, Wenen 6.2.1881 - New York 11.8.1949

Karl Weigl was van 1904-06 repetitor onder Mahler, later leraar aan een Weens conservatorium en privaat-docent voor harmonie aan de universiteit. Hij componeerde liederen en kamermuziek, symfonieën en concerten.

Karl Weigl had op jonge leeftijd reeds interesse in muziek, en aangemoedigd door zijn ouders werd hij al vroeg hierin onderricht door Alexander Zemlinsky. Hij studeerde aan de muziekacademie van Wenen bij Robert Fuchs compositie en piano bij Anton Door. Aan de universiteit studeerde hij musicologie en filosofie, en promoveerde op het leven en werk van Emanuel Aloys Förster.

Deze joodse componist, leerling van Zemlinsky en bewonderd door Schönberg, Strauss en Mahler, gold in het begin van de twintigste eeuw als een van de grote beloftes van de nieuwe Europese muziek. Zijn orkestwerken werden gedirigeerd door Bruno Walter en Wilhelm Furtwängler; legendarische strijkkwartetten als het Rosé Quartett en het Busch Quartett voerden zijn werken uit. Al met zijn Eerste Strijkkwartet nam Weigl de plaats van primus inter pares in. Hoewel als abstracte muziek gecomponeerd, roept het werk dezelfde emoties op als Verklärte Nacht van Schönberg of de strijkkwartetten van Janácek. Dat is niet verwonderlijk. Ondanks de erg complexe en veelvuldig gelaagde opbouw weet de luisteraar zich vanaf de eerste maten gegrepen door de dramatische toon en de expressionistische geladenheid. Het Eerste Strijkkwartet is bovendien een geslaagde synthese van wezenlijke elementen uit de twee grote scholen van de negentiende eeuw: een behandeling van de muzikale thema's als een soort van Wagneriaanse leitmotieven gekoppeld aan de variatietechnieken à la Beethoven en Brahms. Dat ook het Eerste Strijkkwartet van diezelfde Brahms tijdens dit concert aan bod komt, lag dan ook meer dan voor de hand.

Huwde in 1921 met Valerie Pick (Vally Weigl), een leerlinge.

Als gevolg van zijn joodse achtergrond en de nationaal-socialistische machtsovername wijzigde zijn situatie drastisch; samen met zijn vrouw en zoon vluchtte hij naar de Verenigde Staten. De oorlogstijd en vele kunstenaarsemigranten maakten het Karl erg moeilijk, en eigenlijk lukte het niet zijn veelbelovende start in Oostenrijk een vervolg te geven; hij stierf in 1949.

Zijn compositorisch oeuvre bestaat o.a. uit orkestwerken (w.o. 6 symfonieën, vioolconcert), kamermuziek, piano- en orgelwerken, liederen, koormuziek.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.