muziekbus
Dit artikel is 24-09-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Karl Richter

J.S.Bach-Toccata e Fuga BWV 565-Karl Richter

Duits koorleider, dirigent, organist en cembalist, geboren 15 oktober 1926 in Plauen, gestorven 15 februari 1981 in München

Karl Richter studeerde bij Rudolf Mauersberger, Karl Straube en Günther Ramin aan het conservatorium en aan het Instituut voor Kerkmuziek in Leipzig en behaalde zijn graad in 1949. In datzelfde jaar werd hij benoemd tot organist van St. Thamas kerk in Leipzig.

In 1951 ging Richter lesgeven aan de Musikhochschule van München, waar hij in 1956 tot professor werd benoemd en hij was cantor en organist aan de Markus kerk.

In 1951 werd Karl Richter dirigent van de Heinrich-Schütz-Kreis, welke aan het einde van de Tweede Wereldoorlog was opgericht en hernoemde het in 1954 het Münchener Bach-Chor.

Samen met zijn nieuwe Bach orkest gaf Richter talrijke concerten in München en traden zij regelmatig op tijdens de Bach-dagen in Ansbach tot 1964. Binnen korte tijd maakte Richter succesvol gebruik van zijn 'koor' om van Beieren een tweede huis te makenvoor de muzikale traditie van Leipzig. Volgens de encyclopedie 'Musik in Geschichte und Gegenwart' is de Protestantse kerkmuziek de organist van de Markus kerk, Karl Richter, dank verschuldigd voor zijn voorbeeldige werk met de muziek van Bach, wat een belangrijk deel van het muzikale leven van München uitmaakte evenals van de kerk.

Johannes Passie, Karl Richter/Münchner Bach-Chor

Dit was een duidelijke verwijzing naar de prestaties van het Münchener Bach-Chor ter gelegenheid van de Conventie van de Protestantse Kerk in München in 1959.

De jaren 1960 en 1970 werden gedomineerd door opnamen en tournees in het buitenland, dat het koor naar de V.S., de Sovjet Unie, Japan en Zuid-Amerika. Het koor werd internationaal befaamd en men loofde Karl Richter voor zijn interpretaties van de Bach muziek zowel als solo-cembalist, als als begeleider.

In de loop van de tijd bouwde Richter een repertoire op met het Münchener Bach-Chor dat bestond uit koorwerken van Schütz, Bach, Händel, Mozart, Beethoven, Brahms, Reger evnals van 20ste eeuwse componisten. Bach's mis in b mineur (BWV 232) werd 90 keer uitgevoerd en de Johannes Passie (BWV 245) 45 keer.

In februari 1981 stierf Karl Richter aan een hartaanval op 54jarige leeftijd. Het was een plotseling einde aan zijn werk met het Münchener Bach-Chor, dat bijna dertig jaar had geduurd. Er werd gezegd dat het koor Karl Richter's echte instrument was.

website: www.bach-cantatas.com


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.