muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Karl MuckKarl Muck geboren 22 oktober 1859 in Darmstadt, gestorven 3 maart 1940 in Heidelberg
Duits dirigent

Karl Muck was een van de markantste persoonlijkheden onder de dirigenten van zijn tijd, en in het bijzonder als Wagnervertolker van historische betekenis. Als zodanig was hij sedert 1901 een der vooraanstaande leiders der Festspiele te Bayreuth.

Zijn eerste muzieklessen kreeg Karl Muck van zijn vader, een geslaagd amateurmusicus. Na het gymnasium zette hij zijn pianostudie voort bij Kissner aan het conservatorium van W├╝rzburg. Verder studeerde hij klassieke philologie aan de universiteit van Heidelberg en vanaf 1877 in Leipzig, waar hij in 1880 promoveerde en dr. phil. werd. Ook studeerde hij aan het conservatorium van Leipzig, waar zijn pianoleraar Carl Reinecke was. Eveneens in 1880 debuteerde Muck als pianist in het Leipziger Gewandhaus.

Vanaf zijn 22ste jaar was Muck werkzaam als operadirigent. Vanaf 1886 was hij leider van het Deutsche Landestheater in Praag. Op zijn 30ste jaar in 1889 dirigeerde hij de complete Wagner Ring cyclus in St. Petersburg en twee jaar later in Moskou. Van 1892-1912 was Muck dirigent van de Koninklijke Opera in Berlijn. Voorts trad hij als gastdirigent op in vele Europese en Amerikaanse steden.

In 1912 werd Karl Muck dirigent van het Boston Symphony Orchestra met zeer veel succes. Toen de V.S. in 1917 deelnam aan de W.O. I werd Karl Muck gezien als een vijandige buitenlander. Muck bleef aanhanger van Kaiser Wilhelm II tijdens de oorlog, hij weigerde de Star-Spangled Banner (traditie tijdens de oorlog)te dirigeren, en hij weigerde te stoppen met het uitvoeren van Duitse muziek, waaronder die van Beethoven. Het Boston Symphony ontsloeg hem en Muck werd op 25 maart 1918 geaaresteerd en werd geïnterneerd tot het einde van de oorlog.

Na W.O. I in 1919 keerde Karl Muck terug naar Europa, waar hij naast Willem Mengelberg van 1920-25 dirigent van het Concertgebouw-Orkest te Amsterdam was. Van 1922-33 was hij leider van de Philharmonisch Orkest te Hamburg.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.