muziekbus
Dit artikel is 15-09-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Karl Gottlieb ReissigerDuits componist, dirigent en pedagoog, geboren Belzig 31 januari 1798, gestorven Dresden 7 november 1859

Reissiger studeerde aan de Thomasschule in Leipzig en was leerling van Johann Gottfried Schicht, Peter von Winter en, net als zijn tijdgenoot Beethoven, van Antonio Salieri in Wenen in 1821. Ook studeerde hij theologie aan de universiteit van Leipzig. In 1824 ging Reissiger verder studeren in Frankrijk en Italië, waar hij in opdracht van het Pruisische Ministerie van Culturele Zaken naar toe reisde.

In 1826 zong Reissiger voor korte tijd bij Carl Friedrich Zelter in de Sing-Akademie van Berlijn, waarna hij als opvolger van Marschner twee jaar muziekdirecteur van de Opera te Dresden was. Hij was eveneens directeur van het conservatorium aldaar.

In 1828 volgde Reissiger Carl Maria von Weber op als hofkapelmeester in Dresden, een ambt dat hij tot aan zijn dood bekleedde.

Carl Gottlieb Reissiger componeerde een omvangrijk oeuvre, waaronder 60 liederen, 9 opera's, een oratorium, negen Latijnse en vier Duitse missen. Naast zijn eigen werken werd hij ook door de première in 1842 van Wagner's Rienzi bekend.
Zijn meest succesvolle werken waren de opera's Didone, Der Ahnenschatz, Libella, Die Felsenmühle, Adèle de Foix en het melodrama Yelva. De opera Die Felsenmühle is verdwenen, alleen de ouverture is bewaard gebleven.
Onder Reissiger's leerlingen waren Hermann Berens en Clara Schumann.

Zijn grote missen, gecomponeerd voor de katholieke hofkerk, tekenen zich door rijke melodieën een warm gevoelen. Men kan hetzelfde zeggen over zijn hymnen, motetten en liederen welke in vele collecties opgenomen zijn evenals zijn oratorium David.

Voorts schreef en publiceerde Reißiger een verscheidenheid aan orkestmuziek en kamermuziek. Na zijn dood raakten zijn werken in de vergetelheid.

website: de.wikipedia.org


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.