muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Karl Goldmark

Karl Goldmark geb. Keszthely 18-5-1830, gest. Wenen 2-1-1915
Hongaars- Oostenrijks componist en violist

Goldmark studeerde korte tijd (1847-1848) viool bij Joseph Böhm en harmonie bij Preger aan het conservatorium van Wenen. Vanwege de Revolutie in 1848 moest het conservatorium sluiten. Goldmark was als componist voornamelijk autodidact.

Goldmark voorzag in zijn levensonderhoud door in Wenen viool te spelen in theaterorkesten, waardoor hij praktijkervaring kon opdoen in orkestratie. Hij gaf ook lessen: Jean Sibelius studeerde korte tijd bij hem.

Golmark's eerste concert in Wenen(1858) werd vijandig ontvangen en hij keerde terug naar Boedapest. In 1860 keerde hij weer terug naar Wenen.

Met zijn ouverture Sakuntala had hij in 1865 veel succes. Dit succes werd echter in 1875 overtroffen door zijn hoofdwerk Die königin von Saba. Dit was in zijn tijd een wereldsucces, dankzij de bijzonder effectvolle instrumentatie en de gloedvolle melodiek. Assad, de mannelijke hoofdfiguur was lange tijd een glansrol van grote tenoren als L. Slezak en anderen.

Goldmark's andere opera's vonden weinig weerklank evenals zijn kamermuziek, orkestwerken en liederen. Hij schreef Erinnerungen aus meinem Leben (uitgegeven in 1992)

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.