muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Karl Franz Friedrich Chrysander

Karl Franz Friedrich Chrysander geb. Lütheen 8-8-1826, gest. Bergedorf 3-9-1901
Duits muziekwetenschapper

Friedrich Chrysander, die tot de grondleggers van het moderne methodische bronnenonderzoek behoort, heeft zich zijn hele leven lang met het leven en scheppen van Händel bezig gehouden. Met de bedoeling een volledige editie van Händels werken uit te geven, richtte hij in Leipzig samen met Gottfried Gervinus de Händelgesellschaft op. Tot de begunstigers van dit project, dat in de tijd van 1858 tot 1894 werd doorgevoerd, behoorden o.a. J. Brahms en J. Joachim.

Friedrich Chrysander, die ook de zogenaamde 'Engelse' oratoria van Händel in het Duits vertaalde, schreef in de jaren 1858 tot 1867 een Händelbiografie, die helaas onvoltooid bleef. Hiermee legde hij de grondslag voor moderne muziekwetenschappelijke bronnenstudie , die Händel plaatst in de muziekgeschiedenis van zijn tijd. De door Chrysander verzorgde uitgave van de volledige werken van Händel is een voorbeeld van een wetenschappelijke werkmethode geworden.

Hij schreef bovendien enkele gespecialiseerde studies, zoals bijvoorbeeld over Händels biblische Oratorien in geschichtlicher Entwicklung ( Händels bijbelse oratoria in de ontwikkeling in de geschiedenis).

Hij redigeerde in de jaren 1868 tot 1871 en 1875 tot 1882 de Allgemeine musikalische Zeitung (Algemene muzikale krant,AmZ)

Hij is tevens de grondlegger geweest van de zogenaamde Denkmäler der Tonkunst 5 banden., 1869-1871), uitgaven. Verder was hij de oprichter van het Jahrbuch für musikalische Wissenschaft ((1863 en 1867) en van het Vierteljahrschrift für Musikwissenschaft 1885-1894) , in welke tijdschriften zeer veel artikelen van zijn hand zijn verschenen.

Chrysander behoort tot de meest representatieve vertegenwoordigers der muziekwetenschap.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.