muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Karl Ditters von Dittersdorf

geb. Wenen, 2-11-1739, gest. Slot Rothlhotta/Bohemen, 24-10-1799
Oostenrijks componist

Reeds op zeer jonge leeftijd werd Karl Ditters von Dittersdorf opgeleid tot violist en hij speelde mee in het orkest van de benedictijnenkerk. Sinds 1761 was Dittersdorf, die van Joseph Bonno compositieleer had gehad, lid van het orkest van de hofopera te Wenen.

In 1763 ging hij samen met Gluck op reis naar Italië, waar hij als vioolvirtuoos optrad en grote successen boekte. In 1765 volgde hij Michael Haydn op en werd kapelmeester van de bisschop van Grosswardein. Hier schreef hij een groot aantal orkest- en kamermuziekwerken. Hij was zeer goed bevriend met Haydn en later ook met Mozart.

In 1769 trad hij in dienst bij de prins-bisschop van Breslau en in 1773 kocht hij een adelsbrief. In Johannisburg, een kleine residentie, stichtte hij een theater. In 1789 reisde hij op uitnodiging van koning Friedrich Wilhelm van Pruisen naar Berlijn, waar hij 6 strijkkwintetten met 2 cello's componeerde. In 1793 kwam hij in dienst van hertog Friedr. Aug. van Brunswijk voor wie hij nog vele 'Singspiele'componeerde. Hij was een zeer begaafd en vruchtbaar componist. Een eigenaardig deel van zijn oeuvre vormen de de programmasymfonieën, die hij naar Ovidius' Metamorphosen maakte. Zijn opera Doktor und Apotheker, heeft indertijd zelfs Mozarts Figaro verdrongen en heeft tientallen jaren na de dood van de componist repertoire gehouden.

Werken: oratoria; talrijke canates en missen; 125 symfonieën, w.o. de 12 Metamorphosen-symfonieën 35 concerten voor piano, viool of andere instrumenten; vele cassationen en divertimenti; 12 strijkkwintetten, 14 trio's, 17 vioolsonates, 30 pianosonates en ruim 40 opera's en 'Singspiele'.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.