kunstbus
Dit artikel is 02 06 2016 22:22 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Karakterstuk

algemene aanduiding voor een kort lyrische genrestuk.
Het karakterstuk, dat pas vanaf de 19de eeuw doorbrak als zelfstandig genre, is meestal voor de piano gecomponeerd. Het kan zowel op zich zelf staan als een onderdeel zijn van een cyclus.

De term karakterstuk heeft niet - zoals bijvoorbeeld bij de sonate - betrekking op de vorm, maar in de eerste plaats op de beeldende of emotionele inhoud van een muziekstuk. Bij het meestal in een driedelige lied- of dansvorm geschreven, vrij korte pianostuk, wordt een bepaalde lyrische toestand of indruk vastgehouden. En niet een complexe po√ętische afloop van een programma zoals dit bij de programmamuziek het geval is.

Soms dienen de titels zoals "dromerij", "papillon", berceuse of impromptu als po√ętische aanwijzingen om tot een beter begrip te komen van het eraan ten grondslag liggend muzikale karakter van het stuk.

Belangrijke componisten, die zich op bijzondere wijze hebben bezig gehouden met karakterstukken zijn o.a.Franz Schubert (Moments musicaux, 1823-28; Impromptus 1827), Felix Mendelssohn Bartholdy (Lieder ohne Worte, 1830-45) evenals Robert Schumann (Papillons, 1829-32; Kinderszenen, 1839).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 20.