muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kane

Kane is een Haagse popgroep die binnen korte tijd zeer succesvol is geworden met Engelstalige rock. De band bestaat uit de twee oorspronkelijke leden Dinand Woesthoff (zanger) en Dennis van Leeuwen (gitarist). Daarnaast is ook drummer Martijn Bosman sinds 2002 vast bandlid.

Biografie
De groep ontstond in Den Haag in 1998, waar Dinand en Dennis elkaar ontmoetten in een strandtent, waar zij op dat moment werkten. Beiden hebben een passie voor muziek, en het duurde niet lang voor Edwin Janssen ze ontdekte in een groezelig tentje, waar ze toen nog voor een klein publiek optraden. De muziek kan worden omschreven als gitaarrock en is geïnspireerd door U2.

In de zomer van 1999 brak de groep definitief door met Where do I go now. De CD As long as you want this uit (1999) stond 1,5 jaar in de hitlijsten voor albums en verkreeg dubbel platina. Met het tweede album van Kane uit 2001, So glad you made it kreeg de groep grote hits, waaronder de song Let it be.

De jaren daarna verkreeg Kane awards van onder andere TMF en MTV alsmede een Edison. Kane trad op in Parkpop en Pinkpop.

De echtgenote van Dinand was Guusje Nederhorst. Zij overleed op 29 januari 2004 aan kanker. De zoon van het echtpaar is Dean Maddy Woesthoff. Woesthoff wijdde het lied Dreamer aan zijn overleden vrouw. Deze single werd meteen een nummer 1 hit, en werd de best verkochte Nederlandse single van dat jaar. De opbrengsten van deze single gaf hij aan het KWF. Eerder had hij al een vriendin, Maddy, aan kanker verloren.

Kane probeerde carrière te maken in het buitenland, maar veel verder dan succes in België en een #38-notering in de Engelse hitlijsten is het, voorlopig (2005), nog niet gekomen.

Het derde studioalbum van de band, 'Fearless' (2005), kwam vanuit het niets op #1 binnen in de Nederlandse hitlijsten. De eerste twee singles, 'Something to say' en 'Fearless' kwamen ook op #1 binnen.

Op 13 augustus 2005 trad Kane op tijdens een openluchtconcert op het strand van Almere. Daar kwamen meer dan 30.000 mensen op af. Enkele dagen daarvoor trad de groep voor 1500 personen op in Paradiso in Amsterdam. In de december 2005 bekroonde Kane een succesvol jaar met twee uitverkochte shows in Ahoy' Rotterdam.

Op 26 augustus 2006 verzorgt Kane voor dat zij er een jaar uitgaan om te werken aan een nieuw album een grote live show op het Malieveld in Den Haag. In het voorprogramma staan de bands R.O.O.O.M en Relaxx.

Bandleden
Kane kent een lange geschiedenis van bezettingswisselingen. Sinds de oprichting in 1998 hebben er al 19 verschillende bandleden in de groep gezeten. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat sommige leden slechts eenmalig voor het album February ingehuurd waren.

Eind 2004 heeft bassist Dion Murdock de band verlaten. Hij zou gaan drummen bij de Nederlandse band Intwine. Murdock is vervangen door Yolanda Charles, die onder andere in de band van Robbie Williams heeft gespeeld. Zij nam een deel van de opname van het nieuwe album "Fearless" op haar rekening maar is ook alleen voor een deel van de opnames van dit album ingehuurd. Martijn Bosman kwam tijdens het maken van "So glad you made it" in de band en heeft dus het grootste deel van het album gedrumd. Bassist Manuel Hugas die ook speelde op de CD/DVD "February" speelt nu in Kane, maar hij verzorgt alleen de bass-partij tijdens live optredens. Toetsenist Nico Brandsen is nu ook altijd te zien tijdens live optredens.

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Kane

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.