kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kamertoon

Frans: diapason; Duits: Kammerton; Engels: pitch. De toonhoogte van de A', (tegenwoordig) gestandaardiseerd op 440 Hz.

De stemtoon (m.) - toonhoogte van de stemmen, resp. toon waarop gestemd is.

Stemtoonhoogte
De stemtoonhoogte is de toonhoogte van de kamertoon, in de muziektheorie a' genoemd terwijl de wetenschappelijke benaming A4 is.

muziek
Door de eeuwen heen is de hoogte van de kamertoon zeer aan verandering onderhevig geweest. Internationaal is in het midden van de 19e eeuw deze toonhoogte vastgesteld op een frequentie van 440 Hz (1939 en 1953). Ca. 1800 speelde men die met 423 hertz, bij een conventie van Wenen (1885) werd deze op 435 Hz vastgelegd. Door middel van een stemvork is deze kamertoon beschikbaar voor het stemmen van een muziekinstrument.
In veel popmuziek wordt tegenwoordig opzettelijk een hogere frequentie gekozen, zoals 442 of zelfs 445 Hz, omdat dat een meer indringende hoorsensatie oplevert.

wetenschappelijk
Sinds 1885 is voor wetenschappelijke toepassing vastgelegd dat de A4 een frequentie van 440 Hz hoort te hebben (standaard van een specifieke klankbron bij 20oC). De meeste stemvorken worden dan ook op 440 Hz gemaakt.

Pitch == toonhoogte
Toonhoogte is de ervaren hoogte van een toon. Vaak is er een directe relatie met het waargenomen spectrum van het geluid. In dat geval wordt de toonhoogte weergegeven door het aantal trillingen per seconde (frequentie) van de grondtoon van de waargenomen toon.

Hoewel het woord hoogte suggereert, dat het om een visueel concept gaat, is de term in historische zin afgeleid van de hoogte van de kracht waarmee een snaar is gespannen.

In muzieknotatie wordt de hoogte van een toon aangegeven door de plaats van de betrokken noot op de notenbalk; hoe hoger de toon hoe hoger de noot meestal op de balk genoteerd wordt). De toonhoogte van de A, de kamertoon, is (tegenwoordig) gestandaardiseerd op 440 Hz.

De globale frequenties van de muzieknoten hangen af van de gebruikte stemming. Een piano is gebruikelijk gestemd in de gelijkzwevende temperatuur. Een stemmer van een piano stemt over het algemeen niet met een toongenerator, die frequenties genereert, maar luistert op zijn gehoor naar de onderlinge zweving van de boventonen.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Stemtoonhoogte and http://nl.wikipedia.org/wiki/Toonhoogte.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 111.