kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kaiser ChiefsKaiser Chiefs is een Britse new wave / artrockband, die gevormd werd in Leeds.

In 2005 werden ze genomineerd voor de Mercury Prize. Ze scoorden in die tijd sterk in de alternatieve hitlijsten met liedjes als Oh My God en Everyday I Love You Less And Less.

Officieel startte Kaiser Chiefs in mei 2003, maar hun geschiedenis gaat veel verder terug. Nick, Simon en Peanut kennen elkaar al sinds ze elf jaar oud waren en hebben samen in een aantal bands gespeeld. Whitey kwam in één van hun bands terecht door de leugen te vertellen dat hij gitaar kon spelen als John Squire. Ze kregen de van de kunstschool afgestudeerde en rusteloze-energiebal Ricky in de smiezen, zingend in een Rolling Stones-tribute band. In eerste instantie sloeg Ricky het aanbod af om bij de band te komen, maar later veranderde hij van gedachten.

Dit alles gebeurde lang voordat ze de naam Kaiser Chiefs gingen dragen. Tot een paar jaar terug waren ze voor sommige mensen bekend onder de naam 'Parva'. In een bijna wanhopige poging om succesvol te worden, probeerden ze in de toen heel populaire Garage muziek binnen te stromen, maar kwamen niet verder dan zingen over dingen die niet erg overeen kwamen met hun eigen leven. In deze tijd brachten ze drie singles uit, die nu op ebay rondgaan als must-haves. Maar toen gingen dingen niet meer zoals ze wilden. Het slechtste kwam toen de platenmaatschappij hen liet vallen, de band achterlatend met een belastingsschuld, wat hen dwong om een normale baan te vinden.

Ze kwamen wel vaker in de problemen door veel geld uit te geven voor optredens in Londen waar niemand naar ze kwam kijken. Op het moment dat alles uit elkaar leek te vallen - en Whitey besloot om de band te verlaten, maar na dertig minuten weer van gedachte veranderde - besloten ze dat het tijd was voor een een nieuwe start.

Na deze tegenslagen lieten ze zich inspireren door hun eigen club avond 'Pigs', welke ze opgezet hadden in de tussentijd en wat als een grap begon maar ondertussen al aardig succesvol geworden was.

Ze kozen de naam 'Kaiser Chiefs' van het Zuid Afrikaanse voetbalteam Kaizer Chiefs, waarvoor ooit Lucas Radebe uitkwam, die nu speelt voor Leeds United, de voetbalclub uit de stad waar de Chiefs vandaan komen. Ze begonnen nummers te schrijven over persoonlijke ervaringen en veranderden de muziekstijl in iets dat de laatste jaren steeds minder populair geworden was: klassieke Britse popmuziek - niet te verwarren met 'Britpop', wat in 2002 een negatieve betekenis had.

Maar hoe ver waren ze? In 2004 kwam de eerste single Oh My God uit, die opgenomen was in Nick's slaapkamer, en kwam op nummer 66 in de hitlijsten te staan. En dat zonder platenmaatschappij. In november - ondertussen getekend bij B-Unique records - kwam de tweede single I Predict A Riot terecht op de 22e plek. Toen ze Oh My God opnieuw uitbrachten in februari 2005 waren ze al aan het strijden met Girls Aloud om de hoogste plek. Zo kwam de debuut-cd Employment binnen op nummer 3, een week na de release, en werd het platina na drie weken. Daarnaast gaan ze vaak naar het Europese vasteland, waar ze ook veel succes oogsten. Hierna openden ze nog voor volle stadions als support van U2 in de zomer, en is een tour samen met de Foo Fighters aan het eind van het jaar ook niet te verwaarlozen.

In 2006, sleepte Kaiser Chiefs drie awards in de wacht op de jaarlijkse Brit Award show; namelijk voor Britse rock act, Britse live act en Britse groep.

Bezetting
Ricky Wilson - Zang
Andrew White - Gitaar
Simon Rix - Bas
Nick 'Peanut' Baines - Toetsen
Nick Hodgson - Drums

Optredens
De eerste keer dat de band in Nederland was, was op het London Calling festival op 30 april 2005. Dit vond plaats in Paradiso in Amsterdam. Het eerste grote festival waar Kaiser Chiefs optrad was Pinkpop, in Nederland op 16 mei 2005. Vanaf dat moment is het snel gegaan. Ze waren de openingsact van Live 8 in Philadelphia op 2 juli 2005. Daardoor speelde de band niet op het Belgische Rock Werchter, maar dat wordt in 2006 goed gemaakt. In juli 2005 toerde de band ook door de VS. In de zomer van 2005 hebben ze op vele festivals gespeeld: zo gaven ze ook een optreden op Pukkelpop en Lowlands.

In 2006 trad de band minder op, om tijd te hebben om aan het nieuwe album te werken dat in augustus opgenomen werd. Op 1 maart speelde de band in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Deze show was onderdeel van de Europese tour in februari en maart. In april werd er nog een tour door Engeland gedaan, om daarna een gering aantal festivalshows te verzorgen. Zo speelde de band opnieuw op Pinkpop, op 3 juni. Ook Rock Werchter werd aangedaan op 1 juli.

In november vindt een korte Europese clubtour plaats, waarin de band een aantal nummers van de nieuwe cd zal spelen. Op 10 november speelde Kaiser Chiefs in het Antwerpse Hof Ter Lo. Op 11 november was de Tivoli in Utrecht aan de beurt, en op 12 november deed de band voor de 5e keer Amsterdam aan met een optreden in de Melkweg. Dit waren respectievelijk de 7e en 8e keer dat de band op Nederlandse bodem speelde.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Kaiser_Chiefs


Pageviews vandaag: 42.