muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Justus Frantz

Justus Frantz geb. 18-5-1944 in Hohensalza
Duits pianist, dirigent en muziekmanager

Justus Frantz begon al op zijn vierde jaar piano te spelen. Na aanvankelijk met een rechtenstudie te zijn begonnen koos Frantz in 1967 toch voor een muzikale loopbaan en bezocht hij de Hamburger Hochschule für Musik und Darstellende Kunst. Hier was hij leerling van Eliza Hansen. Al in dat jaar won hij een wedstrijd van de Bayerische Rundfunk in München. De studie directie in de master-class door Wilhelm Kempff droeg ook bij tot zijn muzikale vorming.

Op zijn 23ste jaar, was Frantz één van de jongste artiesten ooit die een studiebeurs kreeg van de Studienstiftung des Deutschen Volkes.

Zijn internationale doorbraak als pianist vierde hij in 1970, toen hij bij een door Herbert von Karajan gedirigeerde concert in Londen onverwacht voor de verhinderde Jörg Demus inviel. In 1975 debuteerde hij onder leiding van Leonard Bernstein (wiens muzikale idealen hij bleef aanhangen) met het New York Philharmonic.

Hij richtte met de violist Pinchas Zukerman een duo op, dat al snel concerten in heel Europa gaf. Hij was bovendien partner van pianist Christoph Eschenbach. Ook dit pianoduo werd in binnen- en buitenland erg beroemd. Frantz rekende o.a. E. Fischer, V. Horovitz en W.D. Ashkenazy tot zijn voorbeelden.

In 1986 richtte Justus Frantz het 'Schleswig-Holstein Musik Festival' (SHMF) op, waarvan hij tot november 1994 directeur was en maakte het tot één van de grootste muziekfestivals van de wereld. Een financieel tekort van het SHMF van ongeveer 3,75 miljoen Mark, waarvan hij de schuld kreeg, dwong hem uiteindelijk deze functie op te geven.

Hij was ook als professor aan de Hamburger Musikhochschule werkzaam en vanaf 1988 bekleedde hij twee jaar lang het ambt van hoofdafdelingsleider en artistiek adviseur van de Bayerische Rundfunk. Voor het buitengewoon succesvolle televisieprogramma dat hij had gemaakt, zijn hem verschillende prestigieuze televisieprijzen toegekend.

Sinds 1989, is Justus Frantz een speciaal ambassadeur voor het 'UN High Commission for Refugees' en in datzelfde jaar werd hem het 'Grosse Bundesverdienstkreuz' (kruis van verdienste) toegekend. In 1990 richtte hij nog een festival, het 'Musikfest Mecklenburg/Vorpommern' op, maar was hiervan slechts een jaar artistiek leider.

Sinds november 1990 presenteert Justus Frantz twee maal per jaar de zending "Achtung - Klassik", waarin hij het televisiepubliek op onderhoudende wijze klassieke werken dichterbij probeert te brengen. Hij was gastdirigent van het Litouwse Kamerorckest en het London Philharmonic Orchestra.

Bernstein's droom van een internationaal, jong en professioneel orkest inspireerde Justus Frantz tot de oprichting van het in Hamburg gevestigde orkest Philharmonie der Nationen in 1995, waar hij hoofddirigent van is.

Sinds 1996 werkt hij mee aan het 'Römerberg Musikfestival' in Frankfurt. In april 1997 ondertekende Frantz een tot het jaar 2001 lopend contract als chefdirigent van de Philharmonica Hungarica in Marl. Hij werkt regelmatig samen met orkesten over de gehele werled w.o. het Marijinski Ensemble, het Royal Philharmonic Orchestra en het Sinfonia Varsovia.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.