kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Justin TimberlakeJustin Randall Timberlake geboren Memphis 31-01-1981
Amerikaans popzanger en acteur

Timberlake werd bekend als lid van de boyband *NSYNC. In 2002 bracht hij zijn eerste-solo album Justified uit, gevolgd in 2006 door FutureSex/LoveSounds. Als acteur staat hij aan het begin van zijn carrière, met enkele kleine rollen in films. Timberlake is door zijn succes momenteel één van de belangrijkste pop-iconen in de muziekwereld.

Timberlake is geboren en opgegroeid in Millington, een dorp naast Memphis, Tennessee. Hij heeft Ierse en Duitse roots. Zijn ouders, Randall Timberlake en Lynn Bomar, zijn momenteel gescheiden en hertrouwd. In 1993 maakt Timberlake zijn eerste stap in de showbusiness door zich aan te sluiten bij The Mickey Mouse Club. Daar ontmoette hij o.a. Britney Spears, Christina Aguilera en Joshua Scott Chasez, later bekend als JC Chasez. Timberlake en Chavez besloten een boyband op te richten. Daarbij was ook Timberlake's vriend Chris Kirkpatrick bij betrokken. Lance Bass en Joey Fatone maakten de groep *NSYNC compleet.

*NSYNC
De 5 leden komen in 1995 bij elkaar. Ze besluiten in Duitsland hun carrière te beginnen, om 2 jaar later terug naar de Verenigde Staten te gaan. In 1998 brengt de groep zijn debuutalbum *NSYNC uit. Het album wordt een wereldwijd succes. *NSYNC brengt nog 2 albums uit en komt qua succes in de buurt van eerdere boybands als Take That en Backstreet Boys. Na het derde album in 2001 besluit Timberlake zich te gaan richten op een solo-carrière

In 2002 begint Timberlake met het werken aan zijn nieuwe album Justified. Het album komt uit op 5 november 2002. Enkele maanden eerder maakte Timberlake zijn opwachting op de MTV Video Music Awards met zijn eerste single Like I Love You. Het nummer, geproduceerd door The Neptunes en met een gastoptreden van Clipse, wordt een grote hit.
Om het album te promoten gaat Timberlake samen met Christina Aguilera op tour. Op deze Justified/Stripped Tour verschijnen ook The Black Eyed Peas.
In 2003 komen ook de singles Cry Me A River, Rock Your Body en Senorita uit. In 2004 gebruikt fastfoodketen McDonalds de single I'm Lovin' It in wereldwijde reclamecampagnes. Deze single was een restant van Justified en had het album niet gehaald. Timberlake verkocht het nummer aan McDonalds en na het succes van de reclamecampagnes bracht hij de single ook uit, inclusief videoclip.

Tijdens de finale van de 38e Super Bowl (American Football kampioenschappen) traden Timberlake en zangeres Janet Jackson gezamenlijk op. Het optreden werd live uitgezonden door CBS. Meteen na het einde van het nummer Rock Your Body (met als laatste zin 'I'm gonna have you naked by the end of the song' of: Aan het eind van het lied krijg ik je naakt) trekt Timberlake aan de kleding van Jackson. Hierbij werd de rechterborst onthuld, slechts bedekt door een tepelbeschermer. Timberlake en Jackson spraken direct van een ongeluk. Later zou Timberlake toegeven dat er van enige opzet sprake was, maar dat het niet de bedoeling was dat het zo ver zou komen. Televisiezender CBS kreeg door dit incident een recordaantal van 200.000 klachten binnen van mensen die dit niet gepast vonden.

Als gevolg van dit incident worden vele sportevenementen met optredens uitgezonden met een vertraging van 5 seconden. Dit incident is in de Verenigde Staten bijna legendarisch geworden en en heeft vele parodieën in het leven geroepen.

Timberlake en Jackson werden geweerd voor de Grammy Awards van 2004, tenzij ze publiekelijk hun verontschuldigingen zouden aanbieden. Jackson weigerde, Timberlake gaf schriftelijke excuses tijdens het ontvangen van zijn 2 Grammy's (Beste popalbum en Beste pop-optreden).

Het gerucht gaat rond dat Justin in het nummer Give It To Me, in zijn couplet, het op Janet Jackson heeft gemunt.

In 2005 maakt Timberlake een optreden voor het album Monkey Business van The Black Eyed Peas. Ook maakt hij samen met rapper Nelly de single Work It en met Snoop Dogg de single Signs. Ook begint hij zijn eigen platenmaatschappij JayTee Records.
Tot op heden heeft hij één artiest onder zijn hoede: Joshua B. Het album FutureSex/LoveSounds komt op 12 september 2006 uit. Al enkele maanden eerder kwam de eerste single SexyBack uit. De tweede single is My Love, met rapper T.I. Zijn derde single is/word What Goes Around.... Timberlake gaat in juli 2007 op tour in Europa en Japan, gevolgd door de Verenigde Staten in augustus 2007.

Als acteur begint Timberlake met kleine rollen, zoals in Longshot (2000). Zijn eerste echte rol is in de film Edison, met Morgan Freeman en Kevin Spacey. Timberlake verleent zijn stem aan de film Shrek the Third, waar hij Prince Artie speelt.

Timberlake heeft lange tijd een relatie gehad met popzangeres Britney Spears. Ze kenden elkaar al sinds The Mickey Mouse Club. In 2002 kwam een einde aan de relatie. Na een korte relatie met Alyssa Milano had Timberlake een relatie met (de 9 jaar oudere) Cameron Diaz. Er waren geruchten over een verloving tussen de twee maar na een relatie van drieënhalf jaar is het toch uit met Cameron Diaz. Er gaan momenteel geruchten dat Justin een oogje zou hebben op de 22-jarige actrice Scarlett Johansson, anderen spreken weer over een beginnende romance tussen Justin en de 27-jarige actrice Kate Hudson.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Justin_Timberlake

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 14.