muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Junkie-XL

Junkie XL

artiestennaam van Tom Holkenborg, geboren Lichtenvoorde 1967
Nederlandse DJ, producer en componist

Junkie XL is de artiestennaam van Tom Holkenborg, een in de Verenigde Staten-wonende Nederlandse dj, die bekend staat om zijn liveshows. Tom Holkenborg is ook één van de populairste jonge componisten in Hollywood, waar hij soundtracks voor films maakte, waaronder The Animatrix, Team America en Kingdom of Heaven, voor videogames, waaronder, Destroy All Humans, Xbox's Forza Motorsport en voor reclame commercials. Ook is hij een producer en remixer en de maker van de remix van Elvis Presley's nummer A Little Less Conversation in 2002, een nummer 1 hit in 24 landen.

Holkenborg werd geboren in een muzikale familie en begon drums te spelen op zijn achtste jaar. In die tijd hield hij al van psychelische popmuziek van Pink Floyd en King Crimson. Twee jaar later begon hij piano te spelen en op zijn veertiende bas. Niet lang daarna, toen hij in een muziekwinkel werkte, ontdekte hij het keyboard en besloot zijn leven te wijden aan de muziek.

Holkenborg was lid van Weekend at Waikiki, een Nederlandse new wave groep en geïnspireerd door de Talking Heads, Yello, The Clash en Peter Gabriel begon hij zijn beide liefdes, rock en electronisch met elkaar te mengen. In de late tachtiger en vroege negentiger jaren formeerde hij de band Nerve. "De muziek was industrial en organic, en gebaseerd op strakke beats, zware gitaren en stevige vocals" en bracht twee LP's uit bij het Play It Again Sam label. In deze periode groeide zijn reputatie als freelance producer en remixer door projecten met metal helden als Sepultura, Soulfly en Fear Factory.

In die periode was Holkenborg eindeloos aan het werk aan zijn verschillende projecten in zijn kelderstudio in Amsterdam. Zijn vrienden noemden hem studio junkie, wat een aanzet gaf tot de naam Junkie XL. De XL staat voor "het uitbouwen van grenzen", zowel creatief als muzikaal. Holkenborg zegt: "Ik noemde mezelf Junkie XL vanuit het stanpunt dat eens volkomen overwerkt, je dat nooit meer mee wil maken".

Junkie XL tourde met Prodigy, en trad zo op tijdens grote rockfestivals als Fuji Rock en Roskilde. In 2000 kwam hij met een vervolg op zijn eerste album, Big Sounds of the Drags. Deze productie is van grote betekenis geweest voor de opkomende 'rave scene' in de Verenigde Staten. Op het album stond de club hit Future in Computer Hell (Part 2).

Zijn reputatie als remixer en componist groeide en kwam tot een hoogtepunt in 2002 na zijn remix van A Little Less Conversation van Elvis Presley. Een remix voor een WK-commercial van Nike. Het nummer werd een hit in Groot Brittanië, Japan, Hong Kong, Denemarken, Ierland, Noorwegen, Nederland, Australië en Mexico. Hij was in een keer wereldberoemd en componeerde tracks voor films als Matrix, Resident Evil en Blade,

Zijn volgende album, Radio JXL: A Broadcast from the Computer Hell Cabin in 2004, was een eerbetoon aan zijn helden, een virtueel piraten radio station met de stemmen van Solomon Burke, Peter Tosh, Chuck D, Dave Gahan, Robert Smith en anderen. "Het was een groot project", vertelt hij. "Er waren twee albums - de ene heette '3 a.m.' en de andere '3 p.m.' - en deze vertolkten mijn visie op dag- en nachtradio. Er verschenen nog twee albums op het web - '7 a.m.' en '7 p.m.' Het ging om 240 minuten muziek die ik in twee tot drie jaar heb gemaakt."

Terwijl Junkie XL zo'n beetje iedereen remixte van Britney Spears tot Coldplay en van Sarah McLachlan tot Rammstein, is hij met zijn remix werk gestopt. Na zijn hit met A Little Less Conversation, kreeg hij verzoeken om een heel Elvis Album te remixen en om Strawberry Fields Forever van de Beatles te remixen. Hij heeft ze allemaal afgeslagen omdat slechts het verdienen van geld centraal zou staan en niet de muziek.

In 2006 bracht Junkie XL zijn album Today uit. In februari 2007 draait de film Blind in de Nederlandse bioscoop, het bioscoopdebuut van regisseur Tamar van den Dop, waar Junkie XL de muziek voor maakte. Voor Blind is het de eerste keer dat zijn muziek speciaal op het beeld is gecomponeerd en gearrangeerd.

Junkie XL woont en werkt in Hollywood. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.