muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Julius Rontgen

Julius RöntgenJulius Röntgen geboren Leipzig 9 mei 1855, gestorven Bilthoven 13 september 1932
Nederlands pianist, dirigent en componist

Julius Röntgen was de zoon van de in Deventer geboren violist Engelbert Röntgen. Vanaf 1877 woonde hij in Nederland en in 1919 werd hij genaturaliseerd.

Röntgen studeerde in Leipzig compositie bij Franz Lachner, harmonie en contrapunt bij Moritz Hauptmann en Ernst Richter en piano bij Louis Plaidy en Carl Reinecke. Röntgen componeerde al op jonge leeftijd, in zijn geboorteplaats Leipzig. Reeds als jongen ging hij om met Johannes Brahms, Clara Schumann en Joseph Joachim. Met Edvard Grieg was de vriendschap levenslang.

Vanaf 1878 woonde Röntgen in Amsterdam, alwaar hij piano doceerde aan de Toonkunst Muziekschool. Zijn invloed op het Nederlandse muziekleven is van onschatbare waarde geweest: als hoofdleraar en later directeur van het Amsterdamse Conservatorium (1878 tot 1926), als pianist en begeleider van onder anderen bariton Johannes Messchaert, de violist Carl Flesch en cellist Pablo Casals, als oprichter van het Röntgen Pianotrio (samen met zijn oudste zoons Julius en Engelbert), als dirigent van het Amsterdams Toonkunstkoor en natuurlijk als componist.

De universiteit van Edinburgh verleende Röntgen in 1930 het eredoctoraat.

Vanaf 1925 woonde Röntgen in Bilthoven in het door zijn zoon Frants ontworpen huis waar na de Tweede Wereldoorlog de Stichting Gaudeamus werd gevestigd.

In 1864 schreef hij zijn eerste composities waarna een zeer omvangrijk oeuvre (ca. 650 composities) tot stand kwam, dat overigens voor een groot gedeelte nog ongepubliceerd is.
Röntgen behoorde tot de Duits-romantische school en werd beïnvloed door zijn vriendschap met Brahms. Zijn eerste huwelijk met de Zweedse Amanda Maier en zijn vele contacten met Edvard Grieg verklaren ook de invloed van de Scandinavische muziek op zijn werk. Ook voelde hij zich aangetrokken tot de volksmuziek van verschillenden landen

In 1918 verscheen in Berlijn Brahms im Briefwechsel mit Th.W. Engelman en in 1930 werd zijn boek Edvard Grieg uitgegeven bij Kruseman in Den Haag. In 1998 verscheen bij Donemus een oeuvrecatalogus, samengesteld en ingeleid door Jurriaan Röntgen (ISBN 90-74560-30-X).

website: www.juliusrontgen.nl
Bron: www.donemus.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.