kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Julius Klengel

Julius Klengel geboren Leipzig 29-9-1859, gestorven Leipzig 27-10-1933
Duits violoncellist en componist

Julius Klengel was de zoon van een advokaat, een goede amateurmusicus, die goed bevriend was met Mendelssohn. Klengel studeerde eerst cello bij zijn vader en vervolgens bij Emil Hegar, eerste cellist in het Gewandhausorkest.

Op zijn vijftiende werd Klengel lid van het Gewandhausorkest te Leipzig en op zijn tweentwintigste in 1881 werd hij eerste cellist. Klengel bleef bij het orkest tot 1924. Ter ere van zijn vijftig jaar lange diensten aan het orkest, dirigeerde Furtwangler een jubileumconcert, waarin Klengel de cellopartij speelde in een dubbel concert dat hij voor de gelegenheid gecomponeerd had.

Ook in 1881 werd hij leraar aan het conservatorium van Leipzig. Onder zijn studenten waren onder meer Emanuel Feurermann, Guilhermina Suggia, Paul Grümmer, Gregor Piatigorsky en William Pleeth.

Klengel concerteerde vaak in Rusland, en gaf het eerste Russische optreden van het Haydn D Major Concerto in 1887. Klengel was niet alleen een cellist, maaar ook een goed pianist. Het was algemeen bekend dat hij zijn leerlingen begeleidde op de piano, waarbij hij alles uit zijn hoofd speelde. Klengel had een enorme kennis van kamermuziek en hij kende elk stuk voor elk instrument in al het standaard repertoire.

Ook als componist maakte hij naam, zijn beroemdste werk is de Hymnus für 12 Celli opgedragen aan de dirigent Arthur Nikisch. Klengel had nauw contact met Brahms, Rubinstein, Reger en andere componisten uit zijn tijd en componeerde zelf veel. Hij schreef 4 violoncello concerten, 2 dubbele celloconcerten en 2 concerten voor cello en viool. Ook schreef hij cello kwartetten, een cellosonate, talrijke caprices, etudes en technische stukken.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 19.