muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Juliane Banse

geb. 10-7-1969 in Tettnang
Duitse sopraanzangeres

Juliane Banse werd in Zuid-Duitsland geboren en kreeg al op jonge leeftijd vioolles evenals een balletopleiding bij het Opernhaus Zürich.
Op haar 13de jaar nam ze zangles, eerst bij Paul Steiner en later bij Ruth Rohner. Na haar examen studeerde ze verder bij Brigitte Fassbaender en Daphne Evangelatos aan de Musikhochschule München.

Juliane Banse werd met meerdere beurzen en prijzen onderscheiden vanwege haar grote talent. Toen ze in oktober 1989 als Pamina in de Harry-Kupfer-uitvoering aan de Komischen Oper in Berlijn debuteerde, was haar succes zo groot dat men haar onmiddellijk contracteerde voor de rol van Ilia in "Idomeneo".
In de periode 1991 en 1992 zong ze hier ook de rol van Susanna. Het daaropvolgende seizoen debuteerde ze met groot succes aan de Wiener Staatsoper evenals aan de opera van Brussel; in mei 1993 trad ze op aan de Leipziger Oper.

Verder zong ze in Salzburg, in 1994 in Genève en in Glyndebourne. Naast haar opera optredens was ze ook vaak actief als concertzangeres, ze musiceerde o.a. samen met Hans Martin Schneidt, Peter Schreier, Horst Stein en Helmuth Rilling. Bovendien geeft ze ook steeds vaker liederenavonden, zo bijvoorbeeld in Hohenems, Wenen, Salzburg, Linz en Barcelona.

In juli 1991 werkte Juliane Banse mee bij een tv-opname van de ARD van alle cantaten van Bach uit het Weihnachtsoratorium samen met het Windsbacher Knabenchor onder leiding van Karl-Friedrich Beringer.

In mei 1992 werd voor het eerste een plaat met haar opgenomen met liederen van Othmar Schoeck, in februari 1994 werd de tweede gemaakt. In december 1993 heeft de jury van de "Grand Prix Franz Schubert" aan Juliane Banse de eerste prijs uitgereikt voor haar uitstekende Schubert-interpretatie

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.