muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jules van Nuffel

Jules Joseph Paul Maria van Nuffel geboren 21 maart 1883 in Hemiksem, gestorven 25 juni 1953 in Wilrijk/Antwerpen
Belgisch muziekpedagoog en componist

Naamsvariant: Julius van Nuffel

Jules van Nuffel studeerde aan het Klein-Seminarie en later aan het Groot-Seminarie te Mechelen. In 1907 werd van Nuffel tot priester gewijd. Hij studeerde orgel bij O. Depuydt en compositie bij E. Tinel en J. Ryelandt.

In 1916 stichtte van Nuffel het St. Romboutskoor en in 1926 werd hij benoemd tot ere-kanunnik van de St. Romboutskathedraal. Als dynamisch leider van het St. Romboutskoor verdedigde hij zowel de 15de en 16de eeuwse Nederlandse polyfonisten als de Vlaamse en buitenlandse kerkmuziek.

in 1918 werd van Nuffel als opvolger van Aloys Desmedt benoemd tot directeur van het Lemmensinstituut, dat werd hernaamd in Interdiocesaan Instituut voor Kerkmuziek. Jules van Nuffel ijverde voor de verbetering van de Belgische kerkmuziek. In samenwerking met zijn lerarencorps aan het Lemmensinstituut verwezenlijkte hij een nieuwe orgelbegeleiding van het volledige Vaticaanse Graduale.

In 1927 richtte hij opnieuw het tijdschrift Musica Sacra op en in 1928 stichtte hij de Mechelse Concertvereniging.

In 1932 werd Van Nuffel benoemd tot lector aan de Leuvense universiteit en was bij de stichting in 1938 lid van de Koninklijke Vlaamse Academie.

Samen met dr. Van Doorslaer en Ch. van Borren gaf Van Nuffel Demontes kerkmuziek uit.

Jules van Nuffel componeerde vooral kerkmuziek, waaronder verscheidene missen, psalmen o.a Super Flumina, motetten, een achtstemmig Te Deum met begeleiding van koperensemble en orgel en liederen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.