muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jules MassenetJules Émile Frédéric Massenet geboren Montaud bij St. Etienne, 12 mei 1842, gestorven Parijs, 13 augustus 1912
Frans componist

Massenet was de belangrijkste operacomponist van zijn generatie in Frankrijk.

Jules Massenet kreeg zijn eerste muzikale opleiding van zijn moeder en werd op zijn elfde jaar toegelaten tot het conservatorium van Parijs. Hier studeerde hij piano bij Laurent, solfège bij Savart, later harmonie bij Reber en compositie bij Abroise Thomas. In 1863 behaalde Massenet de Prix de Rome met zijn cantate David Rizzio. Tijdens zijn driejarig verblijf in de Villa Medici leerde hij Liszt kennen, door wie hij leraar werd van de dochter van Mme. Sainte-Marie, met wie hij na zijn terugkeer in Parijs in 1866 trouwde.

Massenet volgde in 1878 Bagin op als leraar compositie aan het conservatorium van Parijs, waar onder meer Gustave Charpentier, Enesco en Pierné leerlingen van hem waren. De in 1896 aan hem aangeboden functie van directeur, als opvolger van Thomas, weigerde hij echter.

Massenet was lid van de Académie des Beaux Arts en werd hier in 1910 voorzitter van. In 1876 werd hij ridder en in 1899 grootofficier van het Legioen van Eer.

Als zijn meesterwerk geldt algemeen de opera Manon, die in 1884 in de Opéra Comique in première ging en die nog steeds repertoire houdt. Massenet stond onder invloed van Gounod en oefende later zelf grote invloed uit op zijn leerlingen.

Onder het grote aantal composities voor toneel zijn Le Roi de Lahore (Parijs 1877), Herodiade (Brussel 1881) en vooral Manon (Parijs 1884), naar de vertelling van A.F. Prévost, (Antoine Prevost d'Exiles) de belangrijkste. Met deze werken vestigde hij zijn wereldroem.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.