kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Judy Garland

Amerikaans actrice en zangeres.

Judy Garland (10 juni 1922 Grand Rapids Minnesota — 22 juni 1969) werd geboren als Frances Ethel Gumm. Zij was de dochter van een vaudeville-artiestenpaar.

Frances Gumm stond voor het eerst op het podium toen ze 2 jaar oud was. Op achtjarige leeftijd debuteert zij in de film Bubbles.

Samen met haar twee andere zussen trad ze op als The Gumm Sisters. In 1934 werkten zij samen met George Jessel in Chicago. Hij vond hun naam niet echt geschikt en veranderde deze in The Garland Sisters. Niet veel later veranderde Frances haar naam ook in Judy. Die naam koos ze uit omdat een populair liedje in die tijd zo heette.

In 1935 kreeg Judy een contract bij MGM. Ze werd aangenomen toen het bedrijf haar opmerkte toen ze het liedje You Made Me Love You zong voor Clark Gable. Vanaf 1936 speelde ze dan in films.

Iedereen sluit Judy Garland in het hart na Broadway Melody Of 1938 (1937). In deze film zingt ze You Made Me Love You tegen een foto van Clark Gable.

In 1939 zij te zien is als Dorothy Gale in de film The Wizard of Oz. Ze kreeg hiervoor een Academy Award en werd in één klap een van de populairste beroemdheden van MGM. Voor de film stond ze vooral bekend door haar vriendschappelijke relatie met Mickey Rooney. In haar carrière speelde ze in maar liefst negen films met hem waaronder Babes In Arms (1939), Strike Up the Band (1940), Babes On Broadway (1941) en Girl Crazy (1943). Gene Kelly is haar tegenspeler in For Me and My Gal (1942).

Door haar drukke leven in de filmmaatschappij, begon Judy voor het slapen gaan amfetamine en barbituraat te slikken. Uiteindelijk werd dit een verslaving.

In de jaren 40 speelde ze in filmmusicals die automatisch een succes werden. In 1942 werd ze een volwassen actrice en werd ook serieus beschouwd. De belangrijkste films uit de jaren veertig zijn: "Meet me in St Louis" (1944), "The Harvey girls" (1946) en "Easter parade" (1948).

Judy Garland trouwt vijf keer. In september 1945 trouwde ze voor de tweede keer, ditmaal met MGM-regisseur Vincente Minnelli en in 1946 kreeg ze dochter Liza Minnelli.

Ze kreeg het heel moeilijk om haar drukke carrière met het leven als moeder te combineren. Vaak was ze dagen afwezig bij MGM en probeerde in juni 1947 zelfmoord te plegen. De poging mislukte en iedereen leek gewoon door gaan met hun leven. Doordat ze erg veel afwezig was, werd ze in 1949 geschorst bij MGM. Ze werd bij vele films vervangen. In juni 1950 sneed ze in haar keel met een stuk glas. Ze werd uiteindelijk geholpen en ging terug naar MGM in september 1950. Elf dagen later werd ze voorgoed ontslagen.

Judy begon concerten te geven en scheidde van Minnelli om met Sid Luft te trouwen. In 1953 kreeg ze dochter Lorna Luft.

In 1954 kreeg ze een comeback door haar rol in de populaire film A Star is Born van Warner Brothers, geproduceerd door Sid Luft. Ze werd genomineerd voor een Academy Award voor Beste Actrice voor haar rol in de film.

Garland concentreert zich steeds meer op haar zangcarrière. In november 1959 werd er echter geconstateerd dat Judy leverontsteking had. Ze zou nooit meer kunnen zingen. Daarom werd haar concert bij Carnegie Hall op 23 april 1961 een enorm succes. Het album Judy Garland At Carnegie Hall uit 1961 krijgt vijf Grammy Awards.

In 1963 kreeg ze haar eigen show, The Judy Garland Show. Er werden 26 afleveringen gemaakt voordat het van de buis werd gehaald maar dit leverde haar wel vier Emmy nominaties op. Nadat de show van de buis werd gehaald, ging ze in 1964 samen met Liza terug het theater in.

Ze maakt nog drie films; Judgment At Nuremberg, ook beloond met een Oscarnominatie, A Child is Waiting en haar laatste film, I Could Go On Singing. Daarna gaat het bergafwaarts met Judy Garland; ze raakt filmrollen kwijt, gaat scheiden van Luft en trouwt met acteur Mark Herron. Ook bij hem gaat ze weg als ze ontdekt dat hij meer van mannen houdt.

Discomanager Mickey Deans is haar vijfde echtgenoot.

22 juni 1969 werd haar verslaving aan barbituraten haar fataal: ze kreeg een overdosis. Judy Garland is 47 jaar geworden.


Copyright, This article is licensed under the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Judy_Garland

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 14.