kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Joseph-Hector Fiocco

Joseph Hector Fiocco geb. Brussel 1703, gest. Brussel 22-6-1741
Belgisch componist, dirigent en klavecimbelspeler

Joseph Hector Fiocco was het achtste kind van de Venetiaanse componist Pietro Antonio Fiocco. Zijn vader geb. ca 1650 in Venetië ging in 1682 in Brussel wonen toen hij met Jeanne de Laetre trouwde. Een jaar na de dood van zijn vrouw in 1691 trouwde hij met Jeanne-Françoise Deudon, met wie hij elf kinderen kreeg bovenop de drie kinderen uit zijn eerste huwelijk. Hij bekleedde verschillende belangrijke muziekposten, waaronder kapelmeester van de hertogelijke kapel en kapelmeester van de Notre Dame du Sablon en van de keurvorstelijke hofkapel evenals co-directeur van de Opéra du Quai du Foin.

Joseph-Hector trouwde in 1726 met Marie-Caroline Dujardin en kreeg twee kinderen. Hij werkte in de hofkapel van ca 1729-1731 onder zijn halfbroer Jean-Joseph, die hun vader opgevolgd had na diens dood in 1714. Joseph-Hector was een veelzijdig talent, vioolbouwer, professor Grieks en Latijn, een opmerkelijk cembalist en componist.

In 1730 publiceerde Fiocco een boek met Cembalo-Piècen welke een duidelijke invloed van Couperin verraden.
In 1731 volgde Fiocco Willem de Fesch op als zangmeester aan de kathedraal van Antwerpen. In deze periode componeerde Fiocco een hoeveelheid kerkmuziek waaronder missen en litanieën

In 1737 keerde hij terug naar Brussel, waar hij kapelmeester werd aan de collegiale kerk van St. Michael en St. Gudule als opvolger van Pierre-Hercule Bréhy, na diens overlijden. Hij behield deze post tot aan zijn dood slechts 4 jaar later op 38jarige leeftijd.

Fiocco componeerde missen, motetten, lamentaties en klavecimbelmuziek.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 11.