muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Joseph Weigl

Joseph Weigl

(geb. 28.3.1766 in Eisenstadt, gest. 3.2.1846 in Wenen), Duits componist en dirigent.

Joseph Weigl groeide op in een bijzonder muzikale omgeving namelijk aan het hof van Esterhazy. Joseph Weigl was de zoon van een cellist. Hij begon al op zeer jonge leeftijd met componeren. De componist Florian Leopold Gassmann ontdekte de muzikale begaafdheid van de jonge Weigl die werd opgeleid door Johann Georg Albrechtsberger en Antonio Salieri. Deze laatste bezorgde Weigl in 1791 een functie als hulpdirigent aan de Weense hofopera. Reeds een jaar later volgde Weigl zijn leermeester op als eerste dirigent.

'Die Schweizer Familie'
Opera van Joseph Weigl (muziek) en Ignaz Franz Castelli (libretto). Wereldcreatie in het Kartnertor-Theater te Wenen op 14 maart 1809. In de eerste helft van de negentiende eeuw was dit één van de populairste werken en het werd in niet minder dan negen verschillende talen opgevoerd.

In 1827 werd hij benoemd tot tweede kapelmeester aan het hof van Wenen.

De beschermeling van Gottfried van Swieten Joseph Weigl schreef meer dan 30 Duitse en Italiaanse opera's voor Wenen en Milaan, waarvan Schweizerfamilie en Das Weisenhaus lange tijd populair zijn geweest, 18 balletten, 2 oratoria, 11 missen, 22 cantates en verscheidene trio's voor hobo, viool en cello. Zijn composities, geschreven in de stijl van het Weense classicisme, genoten een grote populariteit.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.