kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Joseph MyslivecekJoseph Myslivecek geboren Praag 9 maart 1737, gestorven Rome 4 februari 1781
Tsjechisch componist

Myslivecek de zoon van een welvarende molenaar, studeerde eerst filosofie en literatuur aan de universiteit, maar brak zijn studie af in maart 1753 om vanaf 1758 in zijn vaders voetsporen te treden. Nadat hij was opgeklommen tot meester molenaar in 1761, besloot hij zich aan de muziek te wijden. Myslivecek studeerde in Praag compositie bij Frantisek Habermann en orgel bij Josef Seeger. Hij stond bekend als een uitstekend violist, die veelgevraagd was voor feestelijke uitvoeringen in kerken in Praag en waarmee hij zijn geld verdiende.

In 1763 bracht hij zijn eerste, aan Vincenz Graaf van Waldstein opgedragen Opus uit: zes symfonieën, die naar de maanden januari tot en met juni genoemd zijn.

Op 5 november 1763 verliet Myslivecek Praag om, ondersteund door Graaf Vincenz von Waldstein, in Venetië zang en compositie bij Giovanni Pescetti te studeren. Zijn eerste podiumwerk, Semiramide, werd in 1765 in Bergamo uitgevoerd. Uit geschriften uit die tijd bleek dat hij van het Italiaanse publiek al vroeg de bijnaam kreeg "Il divino Boemo Venatorino", niet alleen vanwege zijn muzikale talenten, maar ook omdat ze zijn familienaam onmogelijk konden uitspreken.
In 1767 werd zijn opera seria Il Bellerofonte uitgevoerd in Napels voor Ferdinand IV en hierdoor behoorde hij direct tot de top van Italiaanse opera seria componisten. Myslivecek werd in deze tijd ook toegelaten tot de beroemde Accademia Filarmonica.

In 1768 verbleef hij in Praag, in 1769 in Venetië, Padua en Florence. Toen Wolfgang en Leopold Mozart door in de jaren 1770 door Italië tourden ontmoette Myslivecek voor het eerst de Mozart's in Bologna. Wolfgang Mozart had veel waardering voor Myslivecek's composities, waaronder zijn pianosonates en beval hem aan bij anderen. Mozart noemt Myslivecek zo'n 40 keer in zijn correspondentie tussen 1770-78, maar daarna niet meer. Amadeus Mozart met wie hij vriendschappelijke betrekkingen onderhield trof hij in 1771 in Mailand.

In 1772 reisde hij naar Wenen voor een opdracht voor een opera, waar hij Charles Burney ontmoette. in 1773 was hij weer in Italië, waar hij nog een keer Mozart ontmoette. Op 4 november 1773 leidde Myslivecek de uitvoering van Orfeo ed Euridice van Christoph Willibald Gluck. In datzelfde jaar kwam hij naar München om zijn opera Erifile op te voeren, die echter geen succes had.

In 1775 vertoonden zich de eerste tekenen van syfilus bij Myslivecek, die tenslotte tot gezichtsverlamming en verlies van zijn neus zou leiden. Hij had ook financiële problemen.

In 1777 was Myslivecek weer in München en werden zijn opera Ezio en zijn oratorium Abramo ed Isacco met succes opgevoerd. Hij moest naar het ziekenhuis, waar Wolfgang Mozart hem opzocht. Myslivecek had Leopold Mozart beloofd om te helpen een opdracht voor een opera te verkrijgen in het Teatro San Carlo in Napels voor het Carnival seizoen 1779, maar hij kon zijn belofte niet waarmaken. In een van Wolfgang Mozarts brieven, die van 10-11 oktober 1777, beschrijft hij zijn bezoek aan de verminkte Myslivecek in het ziekenhuis in München. In een wanhopige poging om genezing voor zijn syfilis te zoeken, had Myslivecek een pijnlijke operatie ondergaan, waarbij een kwakzalver zijn neus verwijderd had.

Myslivecek's roem duurde zo'n 12 jaar, waarin hij 30 opera's componeerde. Hij was een periode een van de best betaalde componisten in Europa, die zich na zijn reizen uiteindelijk in Italië had gevestigd. Zijn succes en talent hadden echter tot een overvloedige levensstijl geleid. Zijn ster begon te dalen en behaalde geen successen meer met zijn opera's zij harde werk en zijn financiële problemen begonnen problemen te veroorzaken en en toen werd hij ziek. Myslivecek stierf aan de complicaties van syfilus op 4 februari 1781, arm en vergeten in Rome. Zijn overblijfselen worden bewaard in de kerk van San Lorenzo in Lucina.

Myslivecek componeerde 30 opera's, koormuziek, o.a. vier oratoria, orkestmuziek, o.m symfonieën en soloconcerten, pianomuziek en kamermuziek, waaronder 12 strijkkwartetten.

website: www.mozartforum.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 12.