muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Joseph Martin Kraus

"Schwedischer Mozart", geboren Miltenberg 20-6-1756, gestorven Stockholm 15-12-1792
Duits componist

Joseph Martin Kraus kreeg op de Lateinschule in Buchen muziekonderricht van de rector Georg Pfister (1730-1807) en de cantor Bernhard Franz Wendler (1702-1782), in het bijzonder piano- en vioolonderricht.

Toen Kraus twaalf jaar kwam hij in Mannheim, waar hij naar het Jezuïtengymnasium ging en het muziekseminar volgde bij P. Alexander Keck (1724-1804) en P. Anton Klein (1748-1810), een goede opleiding in muziek en het vioolspel.

Kraus ging in begin 1773 rechten studeren in Mainz, maar hij richtte zich in toenemende mate op de muziek en in november 1773 schreef hij zich op de universiteit in Erfurt in, waar het muziekleven floreerde. Hier kon hij tegelijkertijd zijn studie van de muziek voortzetten bij Johann Christoph Kittel, een leerling van Bach.

In november 1775 moest Kraus zijn studie een jaar lang onderbreken en terugkeren naar Buchen, omdat zijn vader verdacht werd van corruptie en op nonactief was gesteld. Hij bracht zijn tijd door met het dresseren van honden en het creëeren van zijn Tolon, een treurspel in drie akten en het componeren van kerkmuziek, die voor uitvoering in de stadskerk St. Oswald bestemd was. Hij schreef onder meer in dit jaar het Te Deum, het motet Fracto Demum Sacramento, en twee oratoria Tod Jesu en Geburt Jesu.

Na dit jaar nam Kraus zijn rechtenstudie weer op ditmaal in Göttingen. Hij begon zich steeds meer voor de Duitse literatuur van Sturm und Drang te interesseren vanwege zijn vriendschappelijke betrekkingen met leden van de "Göttinger Hainbund", en hield zich natuurlijk bezig met muziek. Echter ook de eerste tekenen van een ziekte, een longtuberculose, diende zich in deze tijd aan.

Zijn Zweedse medestudent Carl Stridsberg haalde hem over Göttingen te verlaten en naar Zweden te gaan om zijn muzikale aspiraties te verwezenlijken aan het hof van de kunstzinnige koning Gustav III. Op 26 april 1778 vertrok Kraus uit Göttingen en op 3 juni 1778 arriveerde Kraus in Stockholm, waar hij drie jaar later tot koninklijk kapelmeester werd benoemd.

In 1782 ondernam hij in opdracht van de koning een rondreis door Europa, die uiteindelijk vier jaar zou duren en die bedoeld was om inzicht te krijgen in de stand van zaken aldaar op het gebied van theater en muziek. In deze periode ontmoette hij onder meer Joseph Haydn, Johann Georg Albrechtsberger en ook Christoph Willibald Gluck, die zijn grootste muzikale voorbeeld zou worden.

In december 1786 keerde Kraus terug naar Stockholm, waar hij naast zijn verplichtingen aan de opera ook als hofkapelmeester werkzaam was. De gezondheidstoestand van Kraus werd steeds dreigender, aangezien de longtuberculose, waaraan hij al jaren leed hem zienderogen verzwakte.

In 1792 op het hoogtepunt van zijn carrière, bezwijkt Joseph Martin Kraus aan deze ziekte, nadat enkele maanden eerder in maart 1792 koning Gustav III, tijdens een gemaskerd bal in de aanwezigheid van Kraus levensgevaarlijk gewond raakte en enkele weken later stierf.

De laatste composities van Kraus waren de Trauersinfonie en de Trauerkantate, die tijdens de begrafenis van Gustav III uitgevoerd werden.

Omdat hij geboren werd in hetzelfde jaar als Mozart en vrijwel even kort als deze heeft geleefd, en in mindere mate ook vanwege de muzikale verwantschap, wordt Joseph Martin Kraus ook wel de 'Zweedse Mozart' genoemd.

Hij schreef o.a. drie opera's, een ballet, toneelmuziek, cantates, een oratorium, een mis, een requiem, concertaria's, koormuziek, liederen, symfonieën en kamermuziek. Daarnaast manifesteerde Kraus zich als toneeldichter en schreef hij ook over muziek.

websites: www.kraus-gesellschaft.de

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.