muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Joseph Lanner

Joseph Franz Karl Lanner geboren Wenen 12-4-1801, gestorven Oberdöbling bij Wenen 14-4-1843
Oostenrijks componist

Josef Lanner was autodidact en begon bij Pamer zijn carrière als eerste violist in een dilettantenkwintet. Johann Strauss sr. speelde in dit kwartet de altvioolpartij.

Lanner vervaardigde voor dit groepje potpourri's en walsen. Hij breidde het ensemble langzamerhand uit en maakte het buitengewoon populair. Zijn walsen, Ländler, galops en modedansen vormden een geheel apart genre, dat zijn faam over geheel Europa bracht en Wenen een geheel aparte sfeer bracht.

Der Werber, op.103; Hofballtänze, op.161; Die Romantiker, op.167 and Schönbrunner, op.200.

In zijn walsen, die hij een voorspel en een coda gaf, sloot hij aan bij de Aufforderung zum Tanz van Weber. Zijn walsen, waarvan vooral Der Werber op.103, Hofballtänze op.161 Die Romantiker op. 167 en de Schönbrunner op.200 beroemd zijn geweest, zijn later door die van Strauss, vader en zoon, op de achtergrond geraakt.

Lanner werd in 1829 muziekdirecteur aan de Redoutensäle en twee jaar later werd hij aangesteld tot bandmeester van het Tweede Weense Militia Regiment.

Lanner was meer een voorstadcomponist en miste de grootse allure. Hij bleef sterk verbonden aan het volkslied en de kracht van Strauss om een volmaakt eigen taal te spreken, bezat hij niet. Joseph Lanner stierf op Goede Vrijdag 14 april 1843 in Wenen op de tragisch jonge leeftijd van slechts 42 jaar.

Ed. Kremser gaf in 1899 zijn volledige werken in 8 delen uit.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.