muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Joseph Jongen

Joseph-Marie-Alphonse-Nicolas Jongen geboren Luik 14-12-1873, gestorven Sart-lez-Spa 12-7-1953 Belgisch componist

Joseph Jongen studeerde reeds op jonge leeftijd aan het conservatorium van Luik. Hij volgde er fuga en compositie bij J.Th. Radoux, harmonieleer bij S. Dupuis, orgel bij Ch. Danneels en piano bij J. Ghymers.

In 1897 won hij de Prix de Rome met zijn cantata Comalaen reisde daarna door Italië, Duitsland en Frankrijk. Jongen, die bevriend was met E. Chausson, Vincent d' Indy, Charles Bordes en Gabriel Fauré, werd in 1903 benoemd tot leraar harmonie aan het conservatorium van Luik. In 1914, tijdens de Eerste Wereldoorlog, vertrok hij naar Groot Brittannië, waar hij met D. Defauw, L. Tertin en E. Doehaerd een pianokwartet vormde.

Jongen was lid van de Koninklijke Academie van België, van de Accademia Santa Cecilia te Rome en corresponderend lid van het Institut de France.

In 1920 werd hij leraar contrapunt en fuga aan het conservatorium te Brussel en in 1925 werd hij directeur van dit conservatorium, een functie die hij uitoefende tot 1939.

Van 1919 tot 1926 leidde Jongen de Concerts Spirituels in Brussel.

Aanvankelijk stond hij onder invloed van Cesar Franck, maar vrij vlug evolueerde zijn muziek qua inspiratie, elan en formele opbouw naar de impressionistische Waalse School.

Jongen componeerde onder meer symfonieën en symfonische gedichten, waarvan Fantaisie sur deux Noëls populaires Wallons het bekendste is, een symfonie voor orgel en orkest, drie suites, 1936; Trois mouvements symphoniques (1951), Impressions d'Ardenne (1913), concerten voor verscheidene instrumenten, veel kamermuziek: strijkkwartetten, pianokwartet, Concert à cinq, Introduction et danse, balletmuziek, een opera, liederen, koren, orgel- en pianomuziek, verder een mis voor koor-, soli-, orgel- en koperensemble. Zijn orgelmuziek behoort tot het belangrijkste van de zgn. Belgische School (Sonate Eroica, Toccata, Prélude et fugue Symphonie concertante, voor orgel en orkest

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.