muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Joseph Joachimgeboren 28-6-1831 Kittsee, gestorven 15-8-1907 Berlijn
Hongaars violist, pedagoog en componist

Joseph Joachim trad op als wonderkind. Hij begon in 1838 te studeren aan het conservatorium van Wenen bij Georg Hellmesberger Sr. en Joseph Böhm en voltooide zijn studies toen hij twaalf jaar was.
In 1843 ging hij naar Leipzig, waar hij nog studeerde bij Felix Mendelssohn-Bartholdy en Ferdinand David, aan het door Mendelssohn opgerichte conservatorium.

In 1849 werd Joachim concertmeester in het orkest van Liszt te Weimar. Joachim, een van de grootste violisten van zijn generatie, was nauw bevriend met Mendelssohn, Brahms en Liszt. In artistiek opzicht echter verwijderde hij zich geleidelijk aan steeds meer van Liszts 'Neu- Deutsche' school en werd een toegewijd aanhanger van de meer conventionele kring rond Brahms.

Van 1853 tot 1866 werd hij concertmeester te Hannover. In 1863 trouwde Joachim met de alt-zangeres Amalie Weiss.

In 1868 werd Joseph Joachim hoofd van de Hochschule te Berlijn en in 1869 richtte hij het Joachim-kwartet op, wat na de dood van Joseph Joachim in 1907 opgeheven werd.

Joachim maakte vele grote concertreizen en ontving vele eretitels. Hij was en is befaamd om zijn interpretatie van de werken van Bach, Beethoven, Mendelssohn, Schumann, en Brahms. Ook als pedagoog was Joachim internationaal befaamd.

Werk: oa Hongaars Concert; 5 ouvertures, 2 vioolconcerten; cadensen voor de vioolconcerten van Beethoven en Brahms; veel vioolmuziek; correspondentie met Brahms (1908); Brieven (3 delen, 1911-13).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.