muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Joseph Bodin de Boismortier

Joseph Bodin de Boismortier

Franse componist, geb. 23-12-1689 in Thionville/Moselle - gest. 28-10-1755 in Roissy en Brie

Hoewel uit een bescheiden familie - zijn vader, een oud-militair, was banketbakker - kreeg hij in Metz een muzikale opleiding van Joseph Valette de Montignye (1665-1738).

In 1713 volgt hij zijn leermeester naar Perpignan waar hij de functie van ''ontvanger van de Régie Royale de Tabacs'' kreeg.
In 1720 huwde hij Marie Valette, nichtje van zijn leermeester en dochter van een gefortuneerde edelsmid.

Met een aanbeveling van burggraaf d'Andrezei kon het paar zich vestigen aan het hof van de hertogin van Maine te Sceaux en vervolgens te Parijs. Parijs was een bruisende stad dat overspoeld werd door Italiaanse muziek en waar hij grote voorgangers als Couperin had. De levensstijl van de Parijzenaren was gericht op het plezier en Boismortier sloot hier graag op aan. Gewaardeerd wordt de componist vooral wegens zijn instrumentale stukken, waarbij steeds weer de fluit op de voorgrond staat en in verschillende combinaties gebruikt wordt. Daarbij koos Boismortier voor de sonate, die hij in driedelige Italiaanse concertvorm introduceerde in Frankrijk.

In Parijs kon Boismortier eindelijk zijn eerste boeken met duo's voor dwarsfluit en Franse cantates publiceren. Het werd het begin van een florissante, zowel bewonderde als bekritiseerde carrière in de hoofdstad. Hij verzamelde een kapitaal met elegante, niet te moeilijke muziek voor dilettanten. In 1747 zei abbé Raynal: "Deze musicus, eer overvloedig dan kundig, eer slecht dan middelmatig [...] heeft een klein fortuin verzameld met de grote hoeveelheid werken die hij het publiek aanbood. Men koopt ze zonder ze te eerbiedigen; ze kunnen slechts dienen voor hen die nog maar kort een instrument kunnen bespelen of voor sommige trieste burgers die hun buren en soortgenoten op een concert 'onthalen'."

Boismortier stierf te Roissy-en-Brie op 28 oktober 1755.

Met 102 werken wordt Boismortier gerekend tot de belangrijkste Franse componisten van zijn tijd. Hij volgde daarbij de trend en schreef voor bijna ieder instrument. Desondanks componeerde hij het merendeel van zijn werken voor de fluit, die, samen met het clavecimbel, tot het favoriete instrumenten van de 18e eeuw behoorde. Boismortiers muziek was in de achttiende eeuw zo buitengewoon geliefd om zijn zo voor de Franse muziek karakteristieke elegantie; er is sprake van afwisselende karakters en dansen en ze zijn voortreffelijk voor de fluit geschreven.

De sinds 1724 in Parijs levende componist schreef concerten, suites, serenades, divertissements, drie balletopera's (les voyages de l'amour, 1736, Don quichotte, 1743, en Daphnis et Chloé, 1747), motetten en cantates en kamermuziek, voornamelijk voor fluit en/of viool.

Naast Suites voor blazers (vooral fluiten) schrijft Joseph Bodin de Boismortier ook Balletten. Aan het Franse hof is het ballet een zeer geliefd tijdsverdrijf.

Don quichotte, 1743
Boismortiers komische opéra-ballet op een libretto van Favart ging in 1743 in de Parijse Opéra in première en dat moet een tamelijk spectaculaire gelegenheid zijn geweest met de stersopraan Marie Fel en de gevierde danseuse 'La Camargo' die ook tien jaar eerder in de première van Rameau's Hippolyte et Aricie had meegedanst. Favart baseerde zijn libretto op een kostelijk schalkse episode uit het tweede deel van Cervantes epische verhaal. Daarin worden de koning der leeuwen en diens schildknaap, Sancho Panza, onderworpen aan een aantal absurde en in een geval zelfs hoogst ongemakkelijke practical jokes. De strekking van Boismortiers muziek is aan de bescheiden kant met hooguit een schrikwekkend gebrul van een leeuw aan het eind van de ouverture. Het geheel is gevat in brave rococostijl, maar bevat charmante aria's, vloeiende koren en heel wat aanstekelijke dansen. Eigenlijk best leuk en beter tegen herhaling bestand dan de meer geijkte, gladde balletten van Minkus en Gerhard of het weinigzeggende pianowerken van Anton Rubinstein en Korngold. www.audio-muziek.nl/quichot)Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.