muziekbus
Dit artikel is 20-09-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Josef Rheinberger

Joseph von RheinbergerJoseph Gabriel von Rheinberger, Liechtensteins organist, muziekpedagoog en componist, geboren Vaduz, Liechtenstein 17 maart 1839, gestorven München 25 november 1901

Joseph Rheinberger - Stabat Mater (I Stabat Mater)

Joseph Rheinberger was ongewoon getalenteerd als kind en verwierf aanzienlijke faam toen hij slechts vijf jaar oud was. Rond deze tijd kreeg hij lessen in theorie, pianoforte en orgel van Sebastian Pohly, een gepensioneerde schoolmeester in Schlanders. Op zijn zevende jaar was hij organist in zijn parochiekerk in Vaduz en op zijn achtste jaar componeerde hij zijn eerste mis voor drie stemmen. Vanaf 1848 kreeg hij les van koormeester Philipp Schmutzer in Feldkirch, die zelf zijn opleiding in Praag had gehad en die Rheinberger bekend maakte met de muziek van Bach, Mozart en Beethoven.

Op advies van de componist Matthäus Nagiller werd zijn vader overgehaald om hem in 1851 aan het conservatorium van München te laten studeren. Zijn leraar muziektheorie was Julius Joseph Maier, een leerling van Moritz Hauptmann, die zelf een leerling van Spohr was en oprichter van het Bach Gesellschaft. Rheinberger's orgelleraar was de virtuoos Johann Georg Herzog, die in 1850 leraar was geworden aan het conservatorium en zijn pianoleraar was Julius Emil Leonhard. Rheinberger nam privé-lessen bij Franz Lachner, die in de kring van Schubert had gezeten in Wenen.

Tijdens zijn studie toonde hij een grote aanleg als organist en als meester in contrapunt en fuga. In de jaren 1850 schreef Rheinberger een gevarieerde serie composities, waaronder drie opera's en drie symfonieën, maar publiceerde ze niet.

Rheinberger's eerste gepubliceerde compositie's waren pianowerken, uitgegeven in 1859, het jaar waarop hij eerst docent piano werd en later theorieleraar aan het conservatorium van München.

In de volgende jaren werd Rheinberger benoemd tot organist aan de Kerk van St. Michael, dirigent van de Oratorio Vereniging en repetitor aan de Hofopera. Vanaf 1867 was Rheinberger professor orgel en compositie aan het conservatorium van München, een functie die hij bekleedde tot aan zijn dood in 1901. Ook werd hij inspecteur van de nieuw opgerichte koninklijke school voor muziek, nu de Koninklijke Academie voor muziek geheten.

Voorts werd Rheinberger in 1877 benoemd tot Hofkapelmeester en werd dr. h. c. van de universiteit in München. Als contrapuntleraar was hij wereldvermaard en onder zijn leerlingen waren Humperdinck, Wolf-Ferrari en Furtwängler.

Behalve een zeer groot aantal orgelwerken componeerde hij vocale kerkmuziek, pera's, o.a. Der arme Heinrich, toneelmuziek, wereldlijke koorwerken, orkestmuziek, kamermuziek, pianomuziek en liederen.

websites: www.naxos.com, www.bach-cantatas.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.