kunstbus
Dit artikel is 20-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Josef Pembaur

Josef Pembaur (senior)

Joseph Pembaur (sr) Oostenrijks componist, geboren 23 mei 1848 in Innsbruck, gestorven 19 februari 1923 in Innsbruck

Na eerst rechten gestudeerd te hebben koos Josef Pembaur toch voor een muziekopleiding en studeerde aan de conservatoria van Wenen en München. In Wenen kreeg hij o.a. les van Anton Bruckner. In München waren G. Buonamici, F. Wüllner en Josef Rheinberger zijn leraren.

Van 1875 tot 1918 had Pembaur de functie van directeur van de Musikverein en die van akademischen Musikdirektor in Innsbruck. Verder dirigeerde hij de 'Innsbrucker Liedertafel' en de door hem zelf opgerichte 'Tiroler Sängerbund'.

Pembaur werd zowel gewaardeerd als pedagoog, dirigent, koordirigent en componist. Hij schreef o.a. een opera een symfonie, missen, hymnen, een cantate, koorstukken en liederen. Verder publiceerde hij een boek over de harmonie- en modulatieleer en tevens een handleiding Über das Dirigieren.

Joseph Pembaur (jr) Oostenrijks pianist en pedagoog, geboren 20 april 1875 in Innsbruck, gestorven 12 oktober 1950 in München

Josef Pembaur studeerde bij zijn vader, bij Rheinberger en bij Thuille. Hij was onder andere hoofdleraar aan het conservatorium te Leipzig en aan de muziekacademie te München.

Pembaur behoorde tot de grote vertolkers van zijn tijd en maakte vele concertreizen en oogste grote successen als concertpianist.

Pembaur schreef enkele boeken o.a. Von der Poesie des Klavierspiels (1910; Nederlandse vertaling 1930), Über Beethovens Sonaten op. 31,2 und op. 57 en hij componeerde pianostukken en liederen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 14.