muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Josef Leopold Edler von Eybler

[Josef Leopold Edler von Eybler]

Joseph von Eybler geb. Schwechat, bij Wenen, 8-2-1765, gest. Wenen 24-7-1846
Oostenrijks componist en dirigent

Eyblers eerste muzieklessen kreeg hij van zijn vader. Zijn pianospel trok de aandacht waardoor hij van 1776 tot 1779 compositie bij Albrechtsberger kon gaan studeren aan de Stephansdom te Wenen. De koorschool werd in 1782 gesloten en Eybler ging rechten studeren. In datzelfde jaar brandde zijn huis af. Joseph Haydn (een verre neef) hielp hem en gaf hem les. Door deze vriendschap leerde hij Mozart kennen, die hem ook les gaf. Hij raakte zeer goed bevriend met Mozart en verpleegde hem tijdens zijn laatste ziekte. Mozarts vrouw Constanze vroeg aan Eybler om diens onafgemaakte Requiem K.626 voor zijn vriend en leermeester af te maken.

Eybler werd in 1792 koorleider van de Karmelieter Kerk en in 1794 koorleider van het prestigieuze Weense Schottenkloster, waar hij 30 jaar werkzaam bleef. In 1801 werd Eybler muziekleraar aan het hof, waarschijnlijk op voorspraak van Haydn. In opdracht van keizerin Maria Theresa in 1803 componeerde Eybler een Requiem in c mineur, beïnvloedt door Albrechtsberger, Haydn en Mozart, maar toch in een expressieve eigen stijl. In 1804 werd hij mede door dit werk assistent Hofkapelmeester van Salieri, totdat hij deze in 1824 officieel opvolgde.
In 1833 kreeg Eybler een beroerte terwijl hij Mozarts requiem dirigeerde en kon daarna niet langer zijn plichten aan het hof vervullen. In 1835 werd hij in de adelstand verheven wegens zijn diensten aan het hof.

Werken: kerkmuziek: w.o. requiem; missen; te deums; koorwerken; oratoria; kamermuziek; symfonieën; concerten; wereldlijke koormuziek.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.