muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jose CarrerasJosé Carreras geb. 5-12-1946 in Barcelona
Spaans operazanger (tenor)

José Carreras was chemicus voordat hij aan zijn carrière als operazanger begon. Hij studeerde aan het conservatorium van Barcelona waar hij les volgde bij J.F. Puig en J. Ruax.

In 1970 debuteerde Carreras als tenor in de schouwburg van Barcelona. Een jaar later won hij het Verdiconcours van Busseto. Montserrat Caballé ontdekte zijn talent als tenorzanger en roemde Carreras als de 'stem van de eeuw'.

In 1974 beleefde Carreras zijn definitieve doorbraak. Hij groeide uit tot een wereldberoemde operaster die in één adem werd genoemd met de twee andere grote tenoren van de laatste decennia van de 20ste eeuw, Placido Domingo en Luciano Pavarotti. Carreras werd uitgenodigd door alle beroemde opera's waaronder de Metropolitan Opera, Covent Garden, de Wiener Oper en de Scala van Milaan. Ook verscheen hij op bijna alle internationale festivals.

In de zomer van 1987 moest Carreras, die aan leukemie leed, een beenmergtransplantatie ondergaan. Al na een jaar nam hij de draad van zijn zangcarrière weer op. Na zijn operatie trad hij ook op in minder bekende rollen.

In 1991 traden Carreras, Pavarotti en Domingo voor het eerst op samen op. Dit vond plaats op het wereldkampioenschap voetbal in Italië. Sindsdien zijn 'De Drie Tenoren' een begrip. In 1996 ondernamen ze zelfs een wereldtournee.

José Carreras' repertoire omvat meer dan 40 rollen, waaronder don José uit Carmen van Georges Bizet, Romeo uit 'Romeo et Juliette' van Charles Gounod en Werther en des Grieux uit 'Manon' van Jules Massenet.
Sinds zijn genezing zet Carreras zich ook intensief in voor de bestrijding van leukemie.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.