muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jos van Immerseel

Jos van Immerseel (1945)

Belgisch klavecimbelspeler, pianofortevertolker, organist, pianist en dirigent (Antwerpen 9 nov. 1945),

Jos van Immerseel werd geboren in Antwerpen en studeerde piano (Eugène Traey), orgel (Flor Peeters), klavecimbel (Kenneth Gilbert), zang (Lucie Frateur) en orkestdirectie (Daniel Sternefeld).

Jos van Immerseel begon zijn muzikale loopbaan als pianist. Zijn fascinatie voor de vocale muziek en het orgel bracht hem al snel bij de oude muziek. Hij verdiept zich in de organologie, de retoriek en de historische pianofortes en wijdde zich aan een studie van de historische klavecimbel bij Kenneth Gilbert. Door de uitzonderlijke combinatie van muziekwetenschappelijke kennis met uitgebreide ervaring in de gespecialiseerde muziekpraktijk en door zijn samenwerking met de beste Europese restaurateurs, stemmers, technici en transporteurs heeft Van Immerseel zich ontwikkeld tot een specialist op het gebied van de historische uitvoeringspraktijk.

Hij won in 1973 het allereerste klavecimbelconcours te Parijs.

In 1973 werd hij leraar klavecimbel aan het Antwerps conservatorium. Hij is tevens verbonden aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en de Schola Cantorum te Basel. In 1993 werd hij leraar pianoforte aan het Conservatoire National Supérieur de Paris. Hij is een veelgevraagde leraar voor masterclasses in Europa, Amerika en Japan.

Zijn succes als interpretator van oude muziek, volgens de historische muziekpraktijken, is eerder gebaseerd op zijn gevoelige muzikale intuïtie dan op een droge, theoretische kennis van de musicologie. Aldus bracht hij Monteverdi opnieuw tot leven, en daarna Mozart (in 1991 en op pianoforte). Vervolgens kwamen interpretaties op historische instrumenten van werk van Beethoven en Schubert aan de beurt en werkt hij aan een herprofilering van Debussy.

In 1987 vormde hij zijn eigen ensemble 'Anima Eterna' (deze benaming is een zinspeling op zijn eigen naam Immer-seel), dat zich geleidelijk aan ontwikkelde tot een symfonisch orkest, steeds met historische instrumenten. Hij was reeds gastdirigent bij de Akademie für Alte Musik Berlin, de Wiener Akademie, en Musica Florea Praag. Door de jaren heen bouwde hij een unieke verzameling verzameling historische klavieren uit die door hem verzorgd worden en hem vergezellen op zijn concerten.

Vanaf 2003 zijn Jos van Immerseel en Anima Eterna in residentie in het nieuwe Concertgebouw Brugge. Zijn werk, uitsluitend op en met historische instrumenten, wordt gedocumenteerd door meer dan 80 opnamen (LP en CD) bij Accent, Channel Classics, Sony, etc. Hij leidt ook de 'Collection Anima Eterna' voor het Parijse platenlabel Zig-Zag Territoires.

Websites: www.animaeterna.be

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.