muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jorg Demus

Jörg Demus geb. 2-12-1928 in St. Pölten
Oostenrijks pianist

Jörg Demus stamde uit een kunstenaarsfamilie en kreeg zijn eerste pianolessen toen hij zes jaar was. Op zijn elfde jaar begon hij zijn studie aan de Weense Staatsakademie für Musik. In het pianospel kreeg hij onderwijs van W. Kerschenbaumer en orgelles kreeg hij van K.J. Walter. Van 1940 tot 1945 was J. Marx zijn leraar in compositie, H. Swarovsky en J. Krips onderwezen hem in orkestdirectie.

Van 1951 tot 1953 werd Demus in Parijs door Yves Pat opgeleid, in de daaropvolgende jaren volgde hij cursussen bij Walter Gieseking aan het Conservatorium van Saarbrücken. Bovendien bezocht hij o.a. zomercursussen bij W. Kempff en E. Fischer.

Zijn debuut als concertpianist vierde Jörg Demus in 1943 in Wenen. Sinds 1948 maakte hij talrijke concerttournees en werd hij beroemd over de hele wereld. Hij was vooral bekend om zijn uitstekende Debussy- en Beethoven-interpretaties en baarde ook opzien als Bach vertolker.
Hij was ook werkzaam als docent. Zo nam hij bijv. in 1978 een meesterklas in Buenos Aires op zich en leidde in 1980 een zomercursus van het 'Wiener Musikseminar'.

Jörg Demus, die ook als pianobegeleider (vooral van Dietrich Fischer-Dieskau) naam gemaakt heeft en o.a. partner in de kamermuziek is van J. Suk en J. Frantz, werd in 1977 onderscheiden met de Beethoven- Ehrenring voor zijn uitstekende interpratie van het pianowerk van Beethoven.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.