kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Joonas Kokkonen

Joonas Kokkonen geboren Lisalmi 21-11-1921, gestorven Järvenpää 1 of 2-10-1996
Fins componist en musicoloog

Joonas Kokkonen woonde vrijwel zijn hele leven in Järvenpää, in de buurt van Helsinki. Later werd hij lid van de Finse Academie en ontving verscheidene prijzen en onderscheidingen. Later verhuisde hij met zijn familie naar "Villa Kokkonen" in Järvenpää, dat ontworpen was door de werledberoemde Finse architect Alvar Aalto.

Kokkonen was één van de dominante naoorlogse figuren in de geschiedenis van het Finse muziekleven. Hij was ook een leidende symfonist die behalve componeren een enorme contributie leverde op muziekgebied in de vorm van talrijke administratieve capaciteiten, waaronder voorzitter van Teosto, het Finse copyright bureau en voorzitter van de Noordeuropese Componisten Raad. Van 1959 tot 1963 was Kokkonen ook professor compositie aan de Sibelius Academie.

Kokkonen word gezien als de spirituele opvolger van Sibelius. Kokkonen's muziek werd beïnvloed door Bach, Mozart, Bartók en andere meesters uit de Barok en uit de 20ste eeuwse muziek. Na een vroege neo-classisistische periode (van 1948 tot 58), richtte hij zich op de twaalftoonstechniek (van 1959 tot 1966) en verder, via zijn derde symfonie (1967) naar vrije tonaliteit (voor de rest van zijn leven). Vooral in de jaren 70 speelde de melodie in toenemende mate een prominente rol in zijn muziek.

Kokkonen was niet een erg vruchtbare componist. Hij begon met het componeren van kamermuziek, waaronder een Piano Trio en een Piano Quintet en pas op zijn veertigste begon hij met het componeren van orkestmuziek, dat tegenwoordig als zijn kern genre wordt gezien.

In 1957 schreef hij Music for String Orchestra, en dit markeerde zijn doorbraak als orkestraal componist. Kokkonen componeerde in totaal vier symfonieën; verder zijn beroemde Cello Concerto, zijn Requiem (1981) en zijn carrière als componist bereikte een hoogtepunt met zijn opera The Last Temptations, voltooid in 1975. Sindsdien werd de opera wereldwijd meer dan 500 keer uitgevoerd, waaronder in de Metropolitan Opera in 1983.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 4.