muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jonathan HarveyJonathan Harvey geb. Sutton Coldfield 3-5-1939
Engels componist

Jonathan Harvey studeerde zang aan het St Michael's College van Tenbury. Hij won een studiebeurs van Repton om naar St. John's College in Cambridge te gaan waar hij studeerde bij Erwin Stein, na wiens dood hij zijn studie compositie en analyse voortzette bij Hans Keller, waarop hij zijn doctoraaldiploma behaalde. Terwijl hij in Cambridge zat hield hij zich bezig met de ideëen uit de mystiek, onderwijl kennis makend met de werkwijzen uit de middeleeuwse en de renaissance muziek, die later van invloed waren op zijn eigen composities.

In de zestiger jaren componeerde Harvey vrijelijk, reagerend op een brede verscheidenheid van muzikale en religieuze ervaringen in zijn zettingen van middeleeuwse teksten. Schoenberg, Berg, Messiaen en Britten waren ook vroege invloeden en een brede basis werd bereikt door de leiding van Hans Keller.

Nadat Harvey gepromoveerd was studeerde hij aan de universiteit van Glasgow. In deze periode speelde hij als plaatsvervangend cellist bij het BBC Scottish Orchestra. In 1964 werd hij lid van het Muziek Departement van de universiteit van Southampton. Het was in deze tijd dat de kracht van de muziek van Stockhausen voor het eerst een diepgaande indruk op hem maakte en hem inspireerde tot het onderzoeken en ontwikkelen van zijn eigen complexe en persoonlijke muzikale taal.

Als buitengewoon hoogleraar in Princeton (1969-70) kwam hij in contact met Milton Babbit. In de vroege tachtiger jaren werd Harvey uitgenodigd door Boulez om bij IRCAM te komen werken, een verbinding die heeft geresulteerd in 8 creaties, o.a voor het Ensemble Intercomporain waaronder de stukken voor geluidsband Mortuos plango, vivos voco, Ritual Melodies voor computergemanipuleerde klanken en Advaya voor cello en live geluiden en vooraf opgenomen geluiden.

Zijn werken worden steeds vaker in het buitenland uitgevoerd, waaronder zijn orkestrale werk Inner Light 3 (1975), een opdracht van de BBC en voor het eerst uitgevoerd door het BBC Symphony Orchestra in 1976 in de Festival Hall, gedirigeerd door Michael Gielen. Een ander werk uit die tijd, Persephone Dream (1972), wordt algemeen erkend als zijnde een werk van uitzonderlijke fantasie en helderheid, wederom een bewijs van Harvey's opmerkelijke orkestrale vakkundigheid. Andere orkestwerken: Madonna of Winter and Spring, Tranquil Abiding, White as Jasmine.

Hij componeerde ook kamermuziek. Zijn beste kleine werken zijn Transformations of 'Love Bade me Welcome' voor klarinet en piano 1968, Four Images after Yeats voor piano 1969, Correspondances voor mezzo-sopraan en piano 1975 en Angel Eros voor hoge stem en strijkkwartet 1973, verder schreef hij 3 strijkkwartetten, Soleil Noir/Chitra, Death of Light en Light of Death. Verder nog werken voor solo instrument.

Verder heeft hij een groot aantal koorwerken geschreven waaronder de grote cantate met electronica Mothers shall not Cry (2000). Zijn kerkopera Passion and Resurrection (1981), was het onderwerp van een BBC televisie-film, en heeft 12 opeenvolgende uitvoeringen gekregen. Zijn opera Inquest of Love, een opdracht van de ENO (English National Opera) en door hen uitgevoerd bij de première in het Coliseum in Londen in 1993 en herhaald in het Theatre de la Monnaie in Brussel in 1994.

Jonathan Harvey heeft eredoctoraten van de universiteiten van Southampton en Bristol en is lid van de Academia Europaea. In 1993 kreeg hij de prestigieuze Britten Award voor compositie en in 1999 publiceerde hij twee boeken, de eerste gewijd aan inspiratie en de tweede aan spiritualiteit.

In datzelde jaar verscheen Arnold Whittalls studie over de muziek van Harvey bij Faber & Faber. John Palmer publiceerde twee jaar later bij Edwin Mellen Press een omvangrijk boek over Jonathan Harvey's werk Bhakti, een spirituele zoektocht van de Hymne in Sanskriet van de Rig Veda voor kamer ensemble en quadrafonische tape.

Verder was Jonathan Harvey gastprofessor aan het Imperial College in Londen en is hij ere-professor aan de Sussex University. Sinds 2005 is hij composer-in-residence van het BBC Scottish Symphony Orchestra.

Juni 2007 werd Jonathan Harvey de eerste winnaar van de Duitse Giga-Hertz-Prijs voor elektronische muziek, waarmee hij een bedrag van 15.000 euro wint. De Giga-Hertz-Prijs is nieuw, maar nu al prestigieus. In de jury zaten onder meer de componisten Pierre Boulez en Wolfgang Rihm. Harvey kreeg de prijs voor zijn omvangrijke oeuvre op de scheidslijn van elektronische en instrumentale muziek.

Bronnen: o.a. www.chesternovello.com
www.eae.org


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.