muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jon Leifs

Jón LeifsJón Leifs geboren Sólheimar 1-5-1899, gestorven Reykjavík 30-6-1968
IJslands componist en dirigent

Jón Leifs vertrok in 1916 uit IJsland om in Duitsland aan het conservatorium van Leipzig piano te studeren. Hij voltooide zijn opleiding in 1921 en wijdde zich vervolgens aan dirigeren en componeren. Leifs werd een succesvol dirigent en schrijver van artikelen voor kranten en tijdschriften over muziek en compositie.

Leifs trouwde met de Joodse pianiste Annie Riethof en ze kregen twee dochters, Snót en Líf. Eerst woonden ze in Rehbrücke, daarna in Wernigerode en vervolgens in Baden-Baden. In 1944 kregen hij en zijn familie toestemming van de nazis om naar Zweden te verhuizen en in 1945 keerde hij terug naar IJsland. Hij scheidde uiteindelijk van zijn vrouw.

Zijn dochter Líf verdronk op zeventienjarige leeftijd tijdens een zwemongeluk aan de Zweedse kust en Leifs schreef zijn strijkkwartet Vita et Mors ter nagedachtenis aan haar.

Leifs verwierf zich grote verdienste voor het muziekleven in IJsland. Hij verzamelde IJslandse volksliederen en componeerde orkestmuziek, kamermuziek en koorwerken.

Zijn laatste werk Consolation (1968), Intermezzo voor strijkorkest schreef hij toen hij al stervende was. Jón Leifs stierf aan longkanker op 30 juni 1968 in Reykjavík. Leifs en zijn vrouw waren het onderwerp van de film Tears of Stone (1995), geregisseerd door de IJslandse regisseur Hilmar Oddsson.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.