kunstbus
Dit artikel is 27-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Johnny Cash

Johnny Cash (1932 - 2003)

Amerikaanse countryzanger, gitarist en liedschrijver, geboren 26 februari 1932 Kingsland, Arkansas - overleden 12 september 2003 Nashville, Tennessee.

Johnny Cash werd bekend als de man in het zwart (The man in black). Hij viel op door zijn kenmerkende diepe baritonstem en zijn slaggitaar. Het register van zijn stem was beperkt, maar hij wist er een groot effect mee te bereiken. Hij hield zijn muziek simpel, zonder franje en speelde country & western, folk, gospel en rock 'n' roll.

Biogafie
J.R. Cash groeide op in een gezin van katoenplukkers. Dit eenvoudige landelijke leven en de overstroming van 1937, waarover hij later talloze songs schreef, maakten grote indruk op Cash, net als de tragische dood van zijn twee jaar oudere broer Jack die omkwam bij een tragishe ongeluk toen hij 12 was - Engeland en immigreerden rond het begin van de 19e eeuw naar Virginia.

J.R. wordt geboren in het kleine dorpje Kingsland als tweede zoon van Ray en en Carrie Cash. Drie jaar later verhuist de familie naar het dorpje Dyess, waar de familie een huis een stuk grond geschonken kreeg van de Amerikaanse regering dat ze mochten bebouwen, één van de maatregelen die president Roosevelt nam om de Grote Depressie tegen te gaan die toen heerste. J.R. spendeerde het leeuwendeel van zijn jeugdjaren op het katoenveld van zijn vader waar hij moest werken. Daar legde hij al de grondslag voor zijn zangcarrière. Hij zong, samen met zijn zes broers en zussen, de hele dag door om de tijd te doden.

Om een extra zakcentje te verdienen werkten J.R. en zijn twee jaar oudere broer Jack in een molen in het dorp. Als Jack in 1944 bij een ongeluk bijna in twee stukken wordt gezaagd voelt J.R. zich verantwoordelijk voor het voorval, een ervaring die hem voor de rest van zijn leven zou tekenen.

Op 12-jarige leeftijd schreef Cash zijn eerste liedjes, geïnspireerd door de countrymuziek die hij hoorde op de radio.

Tijdens zijn diensttijd in West-Duitsland kocht John R. zijn eerste gitaar. Johnny werd geboren als J.R., maar toen hij in dienst kwam werd dit veranderd in John R., want in dienst werden letters niet als naam geaccepteerd.

Na het einde van de oorlog trouwde hij Vivian Liberto en verhuisde naar Memphis, waar hij een cursus tot diskjockey volgde. 's Avonds speelde hij in een trio, met de gitarist Luther Perkins en de bassist Marshall Grant. In 1955 probeerde de groep auditie te doen bij Sun Records. Na enkele mislukte audities vroeg de oprichter van Sun Records, Sam Phillips, of hij met iets commerciëlers wilde terugkomen. Dat werd zijn debuut en eerste hit, het nummer Hey Porter. Sam Phillips veranderde zijn naam in Johnny Cash, en Perkins en Grant heetten vanaf toen the Tennessee Two.

Daarna volgden Folsom Prison Blues en zijn eerste grote hit, I Walk the Line, eind 1956. I Walk the Line stond zes weken lang op nummer één in de Country top Five, waarna de single in de Pop top 20 belandde. Het lied gaat over de lijn tussen goed en kwaad. Deze song geeft een goed beeld van het oeuvre van Johnny Cash, waarin de zoektocht naar waarheid en normen en waarden gestalte kreeg.

In november 1957 verscheen zijn eerste LP, Johnny Cash with His Hot and Blue Guitar, wat hem de eerste artiest maakte bij Sun met zijn eigen LP. Johnny Cash wilde ook graag een gospelalbum uitbrengen, maar Sun wees zijn verzoeken af. Mede daarom, en een ruzie over de royalty's, vertrok Cash in 1958 naar Columbia Records. Sun bracht daarna nog tot in de jaren '60 nog niet eerder uitgebracht materiaal van Cash uit.

In 1960 werd the Tennessee Two uitgebreid tot the Tennessee Three, met de komst van de drummer Bill Holland.

Door een slopend toerschema van 300 shows per jaar, brak Cash en raakte hij verslaafd aan amfetamine. Hij maakte overal ruzie en zat meerdere keren in de gevangenis, onder andere wegens het smokkelen van amfetamine naar El Paso. June Carter bleek zijn reddende engel. Zij schreef voor hem zijn grote hit 'Ring of fire' en hielp hem van zijn drugsverslaving af te komen.

In 1966 scheidde hij van Liberto en vertrok naar Nashville.
In de lente van 1968 trouwde hij met June Carter. Vanaf de jaren zestig nam hij met haar enkele nummmers op, waaronder Long legged guitar pickin' man en Jackson. Zij is de enige vrouw waar hij ooit duetten mee heeft gezongen.
Cash keerde terug naar de gevangenis, maar nu als artiest. Opnamen van deze concerten verschenen onder meer onder de titels 'At Folsom Prison' (1968) en 'Live at San Quentin' (1969). Op het laatste album stond onder andere zijn wereldhit A Boy Named Sue.

In 1969 deed hij mee op Bob Dylans country-album Nashville Skyline, en kreeg hij zijn eigen televisieshow bij de ABC, the Johnny Cash Show, die liep tot 1971. De jubileumplaat "Silver", geproduceerd door Brian Ahern, werd een hoogtepunt in zijn oeuvre.

Nadat hij zijn drugsverslaving te boven kwam aan het einde van de jaren 1960 en het begin van de jaren 1970, herwon Cash ook zijn christelijk geloof. Gedurende de jaren '70 maakten hij en zijn vrouw zich sterk voor de rechten van Indianen en gevangenen.

In 1975 verscheen zijn autobiografie Man in Black.

1980 werd Cash als jongste artiest ooit bijgezet in de Rock and Roll Hall of Fame.

Samen met Waylon Jennings, Willie Nelson en Kris Kristofferson begon hij de gelegenheidsband the Highwaymen.

In de jaren tachtig liep de belangstelling voor de oude rot Cash terug. In 1986 liet Columbia Records hem na bijna dertig jaar vallen en tekende Cash een contract met Mercury.

In 1993 tekende hij een contract bij American Records van Rick Rubin. In zijn eerste album aldaar legde hij naast zijn eigen nummers ook een aantal covers vast, onder andere van Leonard Cohen, Neil Young, Tom Waits en Soundgarden. Het was een groot succes bij de critici en introduceerde Cash bij een jong alternatief publiek.
Hierna volgde Unchained in 1996, met Tom Petty & the Heartbreakers als begeleidingsband en composities van onder andere Beck en Soundgarden.

Eind 2002 werd American IV: the Man comes Around uitgebracht, het vierde studio-album bij American Records. De videoclip bij de Nine Inch Nails-cover Hurt werd zelfs genomineerd voor een MTV Video Music Award.

Ondertussen kwakkelde zijn gezondheid meer en meer. Cash leed de laatste jaren van zijn leven aan een vorm van Parkinson, het Shy-Drager Syndroom. Dit weerhield hem er niet van om tot enkele weken van zijn dood iedere dag in de studio liedjes te maken en te spelen.

Johnny Cash overleed op 71-jarige leeftijd in zijn woning in Nashville, door ademhalingsstoornissen, veroorzaakt door zijn suikerziekte, vier maanden na zijn vrouw June Carter Cash.

Cash heeft een grote invloed gehad op de muziek van met name artiesten en bands als U2, Bob Dylan, en Nick Cave.
In 2006 is de film Walk The Line in de bioscopen uitgekomen. Deze Hollywood-film vertelt het leven van Johnny Cash achter de zogenaamde glitter en glamour. De film is genoemd naar Cash' eerste grote hit en geregisseerd door James Mangold. Joaquin Phoenix vervult de rol van de bekende zanger, Reese Witherspoon speelt June Carter. Zij ontving hiervoor een Oscar.

Websites:
. Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Johnny_Cash

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 156.