muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

John Wilbye

John Wilbye

Engels componist, Diss (Norfolk) ?.3.1574 - Colchester ?.9.1638, wiens twee boeken drie- tot zesstemmige madriglen (1598, 1609) hem tot een der grootste Engelse madrigaalcomponisten heeft gestempeld.

Wilbye behoorde met Thomas Morley en Thomas Weelkes tot de belangrijkste Engelse madrigaalcomponisten.

John Wilbye, die nooit gehuwd is geweest, schreef over niets anders dan de liefde. Hij werd al jong door lady Kitson, na haar huwelijk met sir Thomas Kitson in huis genomen (Hengrave Hall) om voor muziek te zorgen, en hij heeft dat de rest van zijn leven gedaan. Zijn kamer in Hengrave Hall is er nog te zien, het kijkt uit op de kerk. Na de dood van zijn beschermheer, sir Thomas Kitson en van lady Elizabeth Kitson verhuisde hij naar Colchester om in dienst te treden bij lady Rivers, de jongste dochter van sir Thomas Kitson.

Het compositorisch werk van Wilbye is bescheiden in omvang, hij schreef o.a. twee series van in totaal 64 madrigalen (1598 en 1609) en twee lamentaties. Daarnaast componeerde hij kerkelijke werken en instrumentale composities voor o.a. luit. De kwaliteit van de madrigalen zoals Sweet honey-sucking bees, Flora gave me fairest flowers, Draw on sweet night, Weep O mine eyes is groots, meesterwerken die ook nu nog grote indruk maken.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.